FOTO: srpskainfo.com

Dva politička bloka u Republici Srpskoj do sada su svega tri puta uspjela da zajednički nastupaju u institucijama BiH.

Prva saradnja desila se između SNSD i PDP u mandatu 2000-2002. kada su bili u koaliciji kako u parlamentu BiH, tako i Savjetu ministara.

Posebno interesantan je bio mandat 2006-2010. koji je iz Republike Srpske SNSD prvo započeo sam, da bi već 2007. im se pridružio PDP sa kojim su ostali u ljubavi do polovine 2009. godine kada su opet nastavili sami.

S druge strane, saradnja SNSD i SDS desila se poslije izbora 2010. i trajala je više od dvije godine, nakon čega je zbog prepirki oko „izdajnika i patriota“ raskinut Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju.

Predsjednik RS i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo poziva na jedinstvo srpskih predstavnika u institucijama BiH, upućujući jasan poziv i predstavnicima Saveza za pobjedu u tom pravcu.

Komentarišući ovaj Dodikov poziv, aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i budući poslanik SDS u parlamentu BiH Mirko Šarović kaže da je oprezan u pogledu ovog poziva, s obzirom na loše iskustvo koje su imali sa SNSD 2013. godine u Sarajevu.

– Svi nosimo to iskustvo od pretprošlog mandata iz 2012/2013. godine, kao i ovog poslijednjeg i sabiramo dobre i loše stvari, pri čemu svaka od stranaka to gleda i ocenjuje na svoj način. Takvi pozivi uvijek dolaze sa vrha i mislim da ne bi bilo pametno da se unaprijed odbija razgovor, iako su jazovi između nas zaista duboki i ne znam da li su oni premostivi. Ali, nisam od onih koji bi unaprijed zatvarali vrata za razgovore kada je u pitanju interes RS. Jedinstvo je previše jaka riječ i ne bih rekao da je najadekvatniji termin, ali bih prije svega rekao zajednička saradnja u interesu RS. To bi bilo vezivno tkivo za razgovore – i sa strankama koje su nam bliske, kao što su stranke unutar SzP, ali i onima sa kojima imamo razlika oko određenih fundamentalnih pitanja – kaže Šarović za Srpskainfo.

On dodaje da je u ovom trenutku najbitnije da se slegne prašina oko izbornih rezultata, iako kaže da će SDS istrajati da se utvrdi da li je izborni proces prošao u skladu sa zakonom.

-Vjerovatno smo i pred velikim odlukama u SDS i nijedna od njih neće biti jednostavna, ali zbog toga je važno da napravimo zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu RS. Sa kim god pregovarali sutra, a pregovaraćemo, jer nećemo zabijati glavu u pesak, nego pregovarati na različitim nivoima i u tome se trebamo držati principjelno politike koju zastupamo i programe koje smo zacrtali, a to je stabilnost RS, ekonomske reforme, napredak i neke druge ključne stvari o kojima smo govorili pred izbore – rekao je Šarović.

Istovremeno, aktuelni poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić ističe da je dosadašnja podjeljenost dva politička bloka u Sarajevu samo nanosila štetu u RS, a to je posebno bilo vidljivo u protekle četiri godine.

– Ranije su sve stranke u Sarajevu poštovale ono što je stav Vlade RS i to je bilo obavezujuće za sve nas. Bili smo zatečeni stanjem koje se dogodilo ovaj put gde smo praktično zastupali potpuno različite stavove. SzP je javno rekao da stavovi Vlade njih uopšte ne obavezuju. Zato je mnogo stvari bilo loše urađeno i pitanje je koliko će nam trebati vremena da to promijenimo. Sva kadrovska rješenja do kojih se došlo u ove četiri godine su problematična. Srbi su trebalo da dobiju direktora UIO, ali je to pripalo HDZ, Agencija za državnu službu, takođe je trebalo da pripadne Srbima, a oni su je propustili drugima. Mnogo ljudi koji nisu profesionalni su zaposleni u institucijama BiH, a veliko je pitanje ko je sve otišao u diplomatiju – ističe Majkićeva.

Podsmijeh Bošnjaka

– Mislim i očekujem da će krilo SDS koje smatra da treba pojačati tu nacionalnu komponentu u zastupanju interesa RS nadvladati i naći neke rješenje i razgovarati o prijedlogu predsjednika Dodika. Duboko u to vjerujem i željela bih da bude tako, da Srbi u parlamentu BiH, zbog svoje podjeljenosti ne bude predmet podsmjeha kod Bošnjaka i Hrvata – kaže Dušanka Majkić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )