FOTO: novosti.rs

Težak život srpskih povratnika u Vozuću kod Zavidovića u federaciji BiH. Stjepanija preživljava sa svega 63 marke porodične penzije

Prilikom pada Vozuće i dijela Ozrena u muslimanske ruke prije 24 godine, sa svojih ognjišta protjerano je iz 30 naselja 1.920 srpskih porodica sa ukupno 7.680 članova. U svoje kuće u naselja dolinom rijeke Krivaje vratilo se manje od stotinu porodica.

Mahom se radi o starijim osobama, koje žive u veoma teškim uslovima. Osim članova porodice, koji ih posjećuju s vremena na vrijeme, srpski povratnici nisu ničija briga. Kako federalnih, tako ni kantonalnih vlasti u Zenici, a ni lokalnih u Zavidovićima.

U to smo se i uvjerili, posjetivši dom Stjepanije Arsenović (65), za koju su nam u Udruženju povratnika u Vozući rekli da je karakterističan primjer u kakvim uslovima žive povratnici.

Dočekala nas je dva kilometra od kuće upravo kod znaka, koji označava naselje Vozuću.

- Automobilom ne možete do moje kuće, nekako je do sada i moglo, ali nakon kiša prije dva mjeseca voda je odnijela mostić preko potoka i moraćete pješke, doći ću pred vas - rekla nam je kada smo najavili svoj dolazak.

To je za nju bio napor, jer se teško kreće bez štake. Teško joj je i da obradi nešto od posijanog povrća, ne može držati zbog slabosti ni stoku. Kaže da je imala samo koke, ali ih je jednu po jednu odnijela lisica.

- Naprosto, otvori vrata kokošinjca i izvuče napolje. Sada kada ih više nema, ni lija me ne posjećuje više. Nemam nikoga bližeg, osim sina od pokojne polusestre, koji je, ipak, daleko, u Kanadi - priča nam nekada vrijedna žena i puna života.

Od primanja jedino ima penziju, ako se to tako može nazvati, jer se radi o naslijeđenoj porodičnoj, od pokojnog supruga, koji je za vrijeme ratnog sukoba u BiH umro u Loznici. Naime, svega 63 marke su njena mjesečna primanja, i jedva da su dovoljna da podmire troškove struje, za vreću brašna i nekoliko drugih osnovnih potrepština za preživljavanje.

Bez pomoći dobrih ljudi veli da bi teško izašla na kraj sa svim nedaćama, posebno komšija. Prvi do njene kuće Dževad Đerzić je to posvjedočio, došavši ubrzo nakon našeg dolaska da je obavijesti da će iduće nedelje napraviti akciju da poprave mostić na potoku preko kojeg vodi put do njihovih kuća.

To je, kaže Stjepanija, posebno raduje jer će moći da doveze nekoliko metara drva da ima da se ogrije u, ne tako ni dalekim, hladnim danima, odnosno u zimu. Novac za nabavku ogrjeva požalila nam se da nema, ali se nada da će se sestrić možda opet sjetiti, ili će se, prema obećanjima njenih nekadašnjih komšija Srba, sada nastanjenih u Doboju, i drugim gradovima RS, oni solidarisati i pomoći joj.

SVI PROTJERANI

U operaciji pod nazivom "Uragan 95", u rano jutro 10. septembra 1995. jedinice Armije BiH, predvođene plaćenicima iz islamskih zemalja, napale su Vozuću i Ozren.

Protjerano je kompletno, na tom području većinsko srpsko stanovništvo. Tih dana ofanzive ubijeno je i nestalo 459 boraca VRS i civila, a za posmrtnim ostacima još 129 nije se ušlo u trag.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )