FOTO: Glas Srpske

Za oktobarsku izbornu trku za funkciju predsjednika RS prijavile su se 24 političke partije, među kojima ih je samo sedam iz RS, dok 17 partija ima sjedište u FBiH.

Uprkos ogromnom broju kandidatura, sasvim je izvjesno da će budući predsjednik RS biti biran isključivo između aktuelne premijerke i kandidata vladajuće koalicije Željke Cvijanović i lidera SDS-a i kandidata Saveza za promjene Vukote Govedarice.

Identična situacija je i u trci za potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda gdje će izborna trka takođe biti vođena između dva kandidata. Jedan je aktuelni potpredsjednik Srpske i funkcioner HDZ-a BiH Josip Jerković koji će, bez obzira na to što to još nije ozvaničeno, sigurno biti kandidat za još jedan četvorogodišnji mandat i favorit u trci za tu funkciju.

- Jerković će kao i prije četiri godine imati podršku gotovo svih stranaka sa hrvatskim predznakom, dakle HSS-a, HKDU-a, HSP-a i HDZ-a 1990. Jedini protivkandidat Jerkoviću će biti zamjenik predsjednika Hrvatske stranke BiH i bivši predsjednik Skupštine opštine Derventa Jozo Barišić koji će biti kandidat Proevropskog bloka. Hrvatska stranka nije u koaliciji koju predvodi HDZ BiH kao najjača hrvatska partija samo zbog ambicije Tomislava Tomljanovića da uz pomoć Proevropskog bloka, odnosno SDP-a, SBB-a, DF-a i ostalih bošnjačkih stranaka, osvoji poslanički mandat u Narodnoj skupštini - ka‘e sagovornik “Glasa Srpske” iz vrha HDZ-a BiH.

Mnogo interesantnija i sigurno neizvjesnija biće borba za fotelju potpredsjednika iz reda Bošnjaka. Aktuelni potpredsjednik RS i funkcioner SDA Ramiz Salkić ponovo će biti kandidat za ovu funkciju, ali za razliku od 2014. godine kada je imao podršku koalicije “Domovina” u kojoj su pored SDA bili i SBB, Stranka za BiH, DF, HSP, Posavska stranka i još neke partije, na ovogodišnjim izborima će imati podršku samo svoje matične stranke, jer koalicija “Domovina” više praktično ne postoji.

Pored Salkića kome se izmiče fotelja, kandidaturu je ispred koalicije “Odgovor” ozvaničio i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. Učešće u trci za potpredsjednika Srpske je najavio i Salkićev bivši stranački kolega Sadik Ahmetović, ali njegova kandidatura još nije ozvaničena.

Članice Proevropskog bloka koji čine SDP, SBB, DF, Stranka za BiH, Nezavisni blok, Naša stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Unija socijaldemokrata BiH, Hrvatska stranka BiH i Brčanski demokratski pokret juče su u Sarajevu potpisale sporazum o zajedničkom nastupu na izborima u RS. Kandidat Proevropskog bloka za predsjednika RS, odnosno potpredsjednika iz reda Hrvata biće Jozo Barišić, dok još nije definitivno odlučeno ko će biti kandidat za tu funkciju iz reda Bošnjaka. Najozbiljniji kandidat trenutno je poslanik SBB-a u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka, ali otvorena je i mogućnost da blok podr‘i kandidaturu Sadika Ahmetovića - ka‘e naš izvor iz SDP-a BiH.

Slobodan i Vojin Pavlović

Pored 24 političke partije, za učešće u trci za predsjednika RS prijavio se i 21 nezavisni kandidat.

Iako im se ne daju apsolutno nikakve šanse za pobjedu, pa čak ni za ozbiljan rezultat, najinteresantniji učesnici predsjedničke trke su dva prezimenjaka. Prvi je srpsko-američki biznismen Slobodan Pavlović, a drugi je bivši Šešeljev radikal, a sada lider Istočne alternative iz Bratunca Vojin Pavlović koji je široku popularnost stekao stalnim performansima po Podrinju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )