FOTO: null

Srpsko pevačko društvo “Srbadija” uveliko je poznato širom sveta. Posebnu notu radu ovog društva daje njihov obnovitelj profesor dr Desanka Desa Trakilović. Ova umna i vredna žena svim srcem je posvećena mladima, struci i rodu.

“Majka Srbadije” kako je zovu 24. februara, na svečanosti u Bijeljini, primiće priznanje “Kapetan Miša Anastasijević”.

“Srbadija”, koju Desa vodi od 1992. godine, ima oko 150 članova, a listi njihovih aktivnosti kao da nema kraja.

"Profesorka Desa je vratila Semberiji i našem rodu “Srbadiju”, čiji je rad davno prestao i ovo društvo, kao i njegova čelnica, su biser nad biserima, ne samo Bijeljine i Semberije našeg roda i naše vere pravoslavne", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljina.

Repertoar hora je izuzetno bogat, a čine ga duhovna i svetovna dela domaćih i svetskih kompozitora.

U proteklih 23 godine, pored pevanja na svetim liturgijama, Hor je nastupio na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima.

“Srbadija” je dobitnik niza priznanja Srpske pravoslavne crkve, između ostalih ordena Svetog Save II i III stepena. Hor je osvojio i niz međunarodnih priznanja, bronzanih, srebrnih i zlatnih medalja u Mađarskoj, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Slovačkoj... Hor je odlikovan ordenom Njegoša prvog reda.

Profesorka Trakilović, dobitnik je niza priznanja u zemlji i svetu i član Svetskog horskog olimpijskog komiteta Musica mundi.


Srce puno mladosti

"Ako iza vas stoje uspesi koji su odavno prešli mnoge granice, onda je prirodno da imate integritet i, na kraju krajeva, i pravo da tražite bolji statust kulture u celosti, ne samo u onom domenu kojim se bavite", kaže profesorka.

Po kulturi će najbolje naši budući naraštaji znati kakvi smo bili, šta smo ostavili svome rodu, veri, zavičaju i rodnoj grudi.

Puno mi je srce kada vidim kako mladi sa kojim radim imaju žara da postižu visoke domete.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )