FOTO: null

Korita rijeka i bujični vodotoci su nakon dužeg sušnog perioda gotovo prazni, te najavljene obilnije padavine u Republici Srpskoj ne bi trebalo da ugroze Semberiju, istakao je Drago Ristić, šef Odsjeka civilne zaštite u Gradskoj upravi Grada Bijeljina.

- Rijeka Drina uvijek ima velike oscilacije i stalno se prati, mada se ne očekuje njeno izlivanje iz korita jer na jugu zemlje nisu prognozirane veće padavine. Očekivane padavine na zapadu zemlje mogu da utiču na kasniji porast rijeke Save u Semberiji, ali je dobro to što je njen vodostaj na ovom području sada vrlo nizak, naglasio je Ristić.

U najavi koja je stigla iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas i sutra u Bijeljini bi moglo pasti između 30 i 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Civilna zaštita u Bijeljini prati stanje na rječicama Janja, Gnjica i Lukavac, koje stižu sa planinskog područja Majevice, i ukoliko bude potrebno, sprovodiće se mjere zaštite i odbrane od poplava. Za te namjene na raspolaganju je 28 čamaca, 50 hiljada vreća za pjesak i 300 ljudi obučenih za zaštitu i spašavanje na vodi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )