FOTO: Nezavisne

BANJALUKA - Četvorka osuđena za krađu blizu 617.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška ostaje iza brave, saznaju "Nezavisne".

Naime, Vrhovni sud Republike Srpske je, kao neosnovane, odbio žalbe branilaca trojice bivših specijalaca i civila Olega Bande, koji im je, po presudi, bio saučesnik.

Pritvor im je produžen 22. jula, kada su nekadašnji pripadnici MUP-a RS Vladan Malić (37), Goran Paraš (31) i Aleksandar Popović (33), te Banda, osuđeni na ukupno 40 godina robije za pljačku vijeka, kako je ovo razbojništvo nazvano.

Advokati su za "Nezavisne" potvrdili da su se žalili na odluku Okružnog suda u Banjaluci o produženju pritvora, ali da će žalbu uložiti i na presudu.

"Na pritvor sam se žalila, a i na presudu ću", rekla nam je Aleksandra Metlić, advokat Popovića.

I advokat Jadranka Ivanović, koja je s koleginicom Jasminkom Jovišević branila preostalu trojicu, potvrdila nam je da je uložila žalbu na odluku kojom je pritvor produžen Maliću, Parašu i Bandi.

Advokati su nam, pritom, potvrdili da će se žaliti i na presudu kojom su njih četvorica osuđeni na ukupno 40 godina. Hoće li se na presudu žaliti i Republičko javno tužilaštvo, zasad nije poznato jer, kako nam je rečeno, pisani otpravak presude još im nije ni stigao.

Optuženoj četvorki je, podsjetimo, 22. jula, u Okružnom sudu u Banjaluci izrečena treća osuđujuća presuda, a baš kao i u drugom navratu, Maliću, Parašu i Popoviću odrezano je po 10 i po godina, dok je Banda dobio osam i po godina robije.

U prvom postupku dobili su za po šest mjeseci strože kazne - Malić, Popović i Paraš po 11 godina, a Banda dvije godine manje, ali je Vrhovni sud RS tu presudu ukinuo, baš kao i drugu u ovom maratonskom procesu.

Obrazlažući posljednju presudu, sudija Snježana Kudrić rekla je da je presuda donesena nakon ocjene svih dokaza.

Kudrićeva je tada rekla da je djelo koje su optuženi počinili posebno teško jer su svi bili naoružani automatskim puškama, te maskirani, a u razbojništvo su ponijeli i ručni bacač (zolju).

"Malić, Paraš i Popović bili su pripadnici Specijalne policije, a to je znao i Banda. Od pripadnika MUP-a, a posebno specijalaca, očekuje se da sprečavaju razbojništva", podsjetila je Kudrićeva.

Malić, Paraš, Popović i Banda osuđeni su po optužnici da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka - Gradiška audijem A6 u Cerovljanima presreli kolonu vozila agencije "Sector Security", koja je u Zagreb prevozila novac iz UniCredit banke iz Banjaluke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju zoljom, pljačkaši su tada natjerali radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija, iz kojeg su ukrali 616.548 KM. Tokom pljačke lakše je ranjen Đurađ Bajić, radnik obezbjeđenja agencije "Sector Security".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )