FOTO: Glas Srpske

Bivši hrvatski specijalac Josip Menalo (42) i njegova saradnica J. M. (51) uhapšeni su zbog sumnje da su od državljanina Hrvatske pokušali da iznude 250.000 evra prijeteći njemu i njegovom djetetu, potvrđeno je za “Glas Srpske”.

Njima su lisice na ruke stavljene juče na području Čapljine u okviru akcije “Krupa” Federalne uprave policije (FUP).

- Osumnjičeni su u proteklih osam dana prijetili jednoj osobi iz Hrvatske i tražili novac. Govorili su da će likvidirati i tu osobu i njeno dijete ukoliko im ne isplati traženu sumu - pojasnili su u Federalnoj policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, za Menalom hrvatske vlasti tragaju duže vrijeme, ali i policija Njemačke zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela.

- Menalo ima dvojno državljanstvo, Hrvatske i Njemačke, a obje zemlje su za njim raspisale više potjernica i naloga za hapšenje. On je opasan kriminalac - rekao je izvor blizak istrazi.

Iz FUP-a su potvrdili da su prilikom akcije “Krupa” uhapšene dvije osobe i da su pronađeni dokazi koji ukazuju na to da su počinile iznudu.

- Ti dokazi su pronađeni tokom pretresa stanova koji su koristili osumnjičeni u Čapljini. Pretresi su obavljeni na dvije lokacije na osnovu naredbe Opštinskog suda u Širokom Brijegu. Sve što je pronađeno biće iskorišćeno kao dokazni materijal u sudskom procesu - saopštili su iz FUP-a i dodali da detalje ove akcije ne mogu da otkrivaju jer istraga još nije završena.

Istakli su da će osumnjičeni nakon što ih ispita policija uz izvještaj o krivičnim djelima biti predati Tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona, pod čijim je nadzorom akcija i izvedena.

U akciji “Krupa” pomoć istražiocima pružili su pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), a ostvarena je i saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske.

Pljačka

Josip Menalo bio je dio organizovane zločinačke grupe koja je tokom 2014. i 2015. godine u Njemačkoj švercovala narkotike i opljačkala stariji bračni par od kojeg su oteli 100.000 evra. Razbojnici su u luksuznu vilu bračnog para upali 7. marta 2014. godine te ih vezali, pretukli i zaprijetili da će im zapaliti luksuzni “lamborgini” ako im ne predaju novac i nakit. Njemačke vlasti su ovu grupu sumnjičile za šverc deset kilograma spida, a tokom istrage o krijumčarenju narkotika otkrivena je pomenuta pljačka. Grupu kojoj je pripadao Menalo predvodio je hrvatski državljanin Ivan Ivušić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )