FOTO: null

Najbolji poklon pred božićne praznike 76-godišnjem starcu iz Banjaluke donijeli su Milisav Babić i Veljko Šajinović, policajci banjalučke Policijske stanice Obilićevo, kada su ga promrzlog, u šoku i skoro bez svijesti pronašli kako leži u snijegu.

Policajci su u noći s nedjelje na ponedjeljak krenuli u rutinsku noćnu patrolu.

"Obilazeći Ulicu Starog Vujadina primijetili smo čovjeka kako leži malo dalje od puta na jednoj nizbrdici. Kada smo izašli iz auta i došli do njega vidjeli smo da je u pitanju starac u veoma teškom stanju, promrzao, u polusvijesti. Iz straha da je možda bila saobraćajna nesreća nismo ga pomjerali već smo ga grijali rukama, masirali, obukli mu čarapu i cipelu koje su spale i pozvali hitnu", počeo je priču Babić.

Do dolaska Hitne pomoći prošlo je oko pet minuta, a za to vrijeme dvojac u plavim uniformama trudio se da ugrije i održi budnim starca.

"Doktor nam je poslije rekao da je prava sreća što smo naišli jer bi deda inače u roku od petnaestak minuta umro. Čim su ga unijeli u kola počeli su raditi reanimaciju i bogami sigurno je trajalo 20-25 minuta dok mu nije srce proradilo, jer deda je bio počeo padati u komu", nastavlja priču Babić.

Po stanju nesrećnog starca, doktori su rekli da je više sati proveo u snijegu, a imao je ujedno i povrede po nogama i rukama od pokušaja da se popne do puta dok je još imao snage. Zbog čega je uopšte i pao ostaje misterija, a on se ničega ne sjeća osim da je krenuo negdje s kolegom u toku dana.

"Policajci su pod jakim pritiskom, stresan je posao, susrećemo se sa svakakvim situacijama, sa kriminalom, s problemima kao što je porodično nasilje, gdje čovjek ne može ostati ravnodušan. Sve to nas pogađa i na kraju sve mi to ponesemo sa sobom kući. Ali onda se desi ovako nešto, gdje imaš priliku da pomogneš nekome i to je ona lijepa strana posla", ispričao nam je tiši dio ovog dvojca Veljko Šajinović.

Onom narodnom "kad te hoće, hoće" izgleda da su se vodili Šajinović i Babić jer samo 24 časa od spasavanja jednog života, njih dvojica su savladali i uhapsili naoružanog pljačkaša.

"Imali smo sreću da se nađemo u blizini pljačke kada nam je dojavljeno. Čim smo čuli da je opljačkana pumpa krenuli smo prema Tvornici obuće Bema. Tamo nailazimo na vozilo koje po onakvom teškom vremenu ide ogromnom brzinom", kaže Šajinović.

Kako bi zaustavili auto za koji su bili uvjereni da voze pljaškaši, upalili su rotaciju i krenuli u susret i doveli se u opasnost.

"Oni su krenuli ravno na nas vjerovatno misleći da ćemo mi prvi popustiti i skrenuti, ali smo rekli jedan drugom - ako oni ne odustaju, nećemo ni mi sigurno, tako da su naglo skrenuli kad su nam već prišli veoma blizu", uključuje se u priču Babić, koji je i vozio automobil tu noć.

Nakon toga, kažu, uslijedilo je okretanje pod ručnom i nastavak potjere.

"Kada su došli na raskrsnicu nisu se mogli zaustaviti jer smo stalno bili iza njih i tu su izgubili kontrolu, okrenuli se i udarili u snijeg", govori Babić. Potjera je nastavljena na nogama, a uz pomoć kolega, koje su već prije obavijestili da su lopovima za petama, jednog razbojnika su uhvatili svega stotinak metara po izlasku iz auta. U automobilu je pronađen pištolj s metkom u cijevi.

"Oni su bili spremni na sve radi bijega od kazne, pa i da pucaju na nas, to su pokazali odmah u startu, a potvrdilo se kada smo našli pištolj s metkom u cijevi. Ali to nam je posao i policajac nikada ne zna hoće li se vratiti kući živ", kazao je sad već sa dosta ozbiljnijim izrazom lica Babić.

Željko Stojnić, komandir stanice Obilićevo, ne štedi riječi hvale za svoju dvojicu službenika.

"Ponosan sam na kompletnu stanicu, nema posla i zadatka da ga neće odraditi na najbolji način. Njih dvojica su ipak imali tu sreću da spasu jedan život i da odmah dan nakon toga uhvate razbojnika. Zahvaljujući njima pored hapšenja sav postupak je u suštini završen na licu mjesta, sve potrebne dokaze smo odmah našli i situacija je čista u potpunosti. Da smo ih uhvatili nekoliko dana poslije svi dokazi bi bili uništeni. Stvarno sam ponosan na njih", s osmijehom na licu priča Stojnić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )