FOTO: null

Vlada RS je od Narodne skupštine RS zatražila da izglasa produženje važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost do kraja godine.

Time bi, kako procjenjuju, trebalo da bude prikupljeno dodatnih 43,5 miliona maraka za pomoć stradalima od poplava.

Prema riječima Antona Kasipovića, potpredsjednika Vlade RS, u izmjenama je najvažnija odredba da će od uplata doprinosa biti izuzeti ljudi s primanjima nižim od 370 maraka i penzioneri, a najveći dio sredstava bi trebalo da bude usmjeren za pomoć privredi i lokalnim zajednicama, te za izgradnju objekata za zaštitu od poplava.

Igor Radojičić, poslanik SNSD-a, je u svojoj diskusiji rekao da je potrebno uzeti u obzir prijedloge lokalnih zajednica, a kao primjer je naveo situaciju u Banjaluci, kojoj je prioritet obnova uništenih mostova.

Najveći dio opozicije, ali i socijalnih partnera, suprotstavio se izmjenama zakona, a Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, je istakla da je posao Vlade da nađe sredstva, a da to ne bi trebalo da izdvajaju radnici, koji su već dosta izdvojili, a imaju mala primanja.

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, je rekao da opozicija protestuje što zakon ide u hitnoj proceduri, žaleći se da je ostalo malo vremena za pripremu kvalitetne rasprave. Takođe je rekao da je ta stranka još pri uvođenju poreza tražila da budu oslobođeni uplata doprinosa penzioneri i radnici koji primaju manji iznos od prosječne plate od 825 maraka.

Kasipović je rekao da će Vlada informisati NS RS o utrošenim sredstvima, te je dodao i da je pitanje o oslobađanju plaćanja poreza iz onih privrednih subjekata koji su pretrpjeli veliku štetu još na stolu.

Osvrćući se na primjedbe Sindikata, Kasipović je rekao da jeste u normalnim okolnostima zadatak Vlade da radi taj posao, ali da se ovdje radi o ogromnoj šteti i vanrednim okolnostima.

"I mnogi članovi Sindikata su pretrpjeli štetu. Mislim da bi bilo dobro da provjere kakav je njihov stav o tome ko treba da pomogne da se sanira štetu", rekao je Kasipović.

On je priznao da je propust Vlade što zakon ide u hitnoj proceduri, ali je rekao da su okolnosti tako nalagale, s obzirom na to da je tek prošle sedmice održan sastanak Upravnog odbora Fonda solidarnosti.

U prijepodnevnom dijelu zasjedanja Adam Šukalo, poslanik SNS-a, je od Specijalnog tužilaštva RS zatražio izvještaj o radu, posebno s osvrtom na aferu prisluškivanja premijerke i navodne kupovine poslanika.

Glasanje o dosad razmatranim zakonima planirano je za četvrtak.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )