FOTO: Nezavisne

Specijalni softver za elektronsko podnošenje imovinskih kartona zvaničnika, koji će omogućiti bolji uvid u imovinu izabranih zvaničnika, počinje s radom od narednog mjeseca, saznaju "Nezavisne".

U Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH rekli su za "Nezavisne" da je ova misija podržala razvoj platforme, koja će biti postavljena na sajtu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kako bi se ispoštovao interes javnosti, a ujedno povećale odgovornost i transparentnost izabranih zvaničnika.

"Softver je važna komponenta koja ima za cilj povećanje povjerenja građana u nepristrasno funkcionisanje zakonodavne i izvršne vlasti, kao i u sveukupnu borbu protiv korupcije", naglasili su oni.

Maksida Pirić, portparol CIK-a, rekla je da će izabrani zvaničnici, koji su dosad podatke o imovini dostavljali CIK-u na papiru, nakon uvođenja softvera svoju imovinu prijavljivati elektronski. Pirićeva kaže da će se time olakšati posao službenicima CIK-a, koji su dosad morali prikupljati sve te papire i ručno unositi podatke o imovini.

"Sada će to izabrani zvaničnici sami unositi pomoću novog softvera. Primjena softvera će značiti brže objavljivanje podataka na stranici CIK-a", rekla je Pirićeva za "Nezavisne".

Međutim, kako upozoravaju i u OEBS-u i u Delegaciji EU, samo navođenje imovine nije dovoljno kako bi se osigurala puna transparentnost jer ne postoje sankcije za političare i nosioce javnih funkcija u slučaju lažnih ili nepotpunih podataka.

Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU, kaže za "Nezavisne" da postojeći pravni okvir o sukobu interesa u BiH nije u skladu s međunarodnim standardima, što uključuje i način prijave imovine izabranih zvaničnika.

"Analitički izvještaj u prilogu Mišljenja ističe da je na svim nivoima potrebno usvojiti nove zakone o prijavljivanju imovine i sukoba interesa u skladu s međunarodnim standardima, posebno relevantnim preporukama GRECO", ističe.

Podsjeća da je u novembru 2017. godine zahvaljujući pomoći EU u proceduru upućen nacrt zakona kojim bi se, ako bude usvojen, uspostavio efikasan mehanizam prikupljanja i provjere imovinskih kartona u cijeloj BiH.

"Takođe, on reguliše kazne, uvodi precizna pravila kako bi se osigurao nepristrani proces donošenja odluka, te naglašava nezavisnost i nepristrasnost relevantnog tijela koje sprovodi zakon, a u skladu sa zahtjevima Konvencije UN-a protiv korupcije (UNCAC)", navodi ona. Međutim, kako je istakla, uprkos pozivu od strane EU svim političkim akterima da se konstruktivno uključe u diskusiju i nastave s usvajanjem, zakonodavni postupak još nije završen.

I u OEBS-u ističu da je hitno potrebno usvojiti novi zakon o sprečavanju sukoba interesa BiH kako bi se osigurala odgovarajuća provjera svih prihoda, uključujući i one koji proizlaze iz posjedovanja imovine, od strane potpuno nezavisnog tijela.

Na neadekvatna rješenja u imovinskim kartonima ukazao je i Rajnhard Pribe, nezavisni ekspert EU, koji je u svom izvještaju upozorio da nosioci pravosudnih funkcija moraju odmah pokazati punu transparentnost i odlučnost da se uspostavi rigorozan i kredibilan sistem provjere navoda o imovini nosioca funkcija.

"Ove deklaracije moraju biti i podnesene i procesuirane na godišnjoj osnovi, a nakon toga moraju biti dostupne javnosti. Imovina koja se ne može opravdati mora odmah biti temeljno istražena. Ako se utvrdi da nema osnova za njeno sticanje, moraju se primijeniti odgovarajuće sankcije, koje u konačnici mogu dovesti do otpuštanja iz pravosudne službe", istakao je Pribe uz napomenu da bi trebalo razmotriti uvođenje posebnih krivičnih djela za nezakonito bogaćenje zvaničnika.

U izvještaju je naveo da zasad ne preporučuje preispitivanje svih zaposlenih na pravosudnim funnkcijama te da treba prvo pokušati s novim zakonom o prijavi imovine i sankcionisanju vlasnika imovine koja se ne može opravdati.

"Međutim, ako novi sistem prijave imovine i njegova implementacija ne ispune svrhu, nepristupanje preispitivanju nosioca pravosudnih funkcija biće sve teže opravdati", upozorio je Pribe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )