FOTO: InfoBijeljina.com

Aktiv žena Socijalističke partije /SP/ u Bijeljini realizovao je danas uličnu akciju čiji je cilj skretanje pažnje sugrađana na potrebu stalne borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsjednik Aktiva žena Gradskog odbora SP-a Bijeljina Danijela Lakić naglasila je da se mora biti na terenu, ukazivati na ovaj problem, govoriti o nasilju i reagovati.

Prema njenim riječima, od obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama prošle godine do sada, u Republici Srpskoj je napravljen značajan napredak kroz izmjenu zakona kojim se nasilje u porodici više ne tretira kao prekršaj, već kao krivično djelo.

Lakićeva je ocijenila da je to važan korak za zajednicu i istakla da borba protiv nasilja nad ženama treba da bude stalna obaveza svih u društvu i da je neophodno jačati podršku žrtvama nasilja.

Ona je navela podatke iz istraživanja OEBS-a u BiH da tri od pet žena smatra da je nasilje uobičajena pojava i da je svaka druga žena pretrpjela neki oblik zlostavljanja - fizičko, psihičko ili ekonomsko.

"U situaciji epidemije virusa korona osjećaj izolacije posebno se odrazio na žene i u nekim sredinama je dvostruko veći broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici", rekla je Lakićeva novinarima.

U uličnoj akciji Aktiva žena SP-a, na gradskom trgu u Bijeljini građanima su podijeljeni leci sa pozivom da se suprotstave nasilju nad ženama, da primijete nasilje, reaguju i prijave ga, a mladi glumci izveli su performans da pokažu kako izgleda nasilnik na djelu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )