FOTO: InfoBijeljina.com

Izrađen od gvožđa, visine 324 metra, u gradu svjetlosti. Nazvan po Aleksandreu Gustavu Ajfelu, inženjeru koji ga je osmislio. Građen je od 1887. do 1889. godine, a predstavljen 31. marta 1889. godine povodom svjetske izložbe kojom je obilježena stogodišnjica Francuske revolucije, dok je za posjetioce otvoren 6. maja iste godine. Izgradnjom Ajfelovog tornja, Keopsova ili Velika piramida u Gizi u Egiptu, izgubila je dotadašnji status najviše građevine na planeti, a toranj je ostao najviši sve do izgradnje njujorške zgrade Krajsler Bilding 1930. godine.

Franc Rajhelt bio je francuski krojač i izumitelj "padobran odijela" kojeg je želio da isproba. Policija je to odobrila misleći da će upotrijebiti lutku prilikom probe.  Skočivši sa Ajfelovog tornja sa svojim padobranom, Franc je skočio u smrt. Njegovo beživotno tijelo ostalo je ispod tornja.

Milijarde evra ubere Francuska od turista koji hrle da se slikaju pored željezne skalamerije ili se popnu na nju. Dokle je došao taj svijet, da bogatstvo ubire na gvožđuriji!? 

U Bijeljini postoji naselje "Fincov salaš", čiji bi žitelji tu skalameriju rasklopili i sa gotovo raspadnutim bijelim "w" kombijima razvezli u topionice i sebe za sva vremena oslobodili teškog rada. Šta bi oni dali za to parče sna?! 

Srbi imaju građevine sazidane nekoliko vijekova prije pariske gvožđurije i nikako da ih unovče barem približno kao Francuzi!

Ne znam turistu sa ovih prostora, ili gastarbajtera, da u kući, po povratku iz Pariza, nema minijaturu tornja od plastike ili nekog drugog materijala. Za replike manastira i drugih građevina iz perioda Nemanjića nisam siguran da ih imaju u svom domu!

Šta bi Francuz uradio u marketinškom, turističkom smislu sa srpskih srednjevjekovnih građevina?! Hm?

Amer bi vjerovatno napravio novi Holivud!

D.G.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )