FOTO: Glas Srpske

Za ljubitelje filmova s nacionalnom tematikom stižu dobre vijesti - naredne godine mogao bi da krene da se snima prvi igrani film o Svetom Savi, saznaje Kurir.

Prvi film o odrastanju najvažnije ličnosti srpske istorije Rastku Nemanjiću biće rađen prema scenariju Milovana Vitezovića, a još tada za glavnu ulogu odabran je Filip Hajduković.
 
"I dalje smo u fazi pripreme za snimanje. Mi smo to počeli da radimo, ali onda je sve stalo. Nismo odustali od te priče jer je riječ o posljednjem scenariju Milovana Vitezovića, pokušaćemo da to uradimo 2024. godine", kaže za Kurir producent Zoran Janković.
 
Snimanje serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" izazvalo je dosta pažnje, a ova filmska priča ambiciozno je najavljena. Uloga Stefana Nemanje namijenjena je Žarku Lauševiću, njegovu ženu Anu tumačiće Nataša Ninković, kneza Miroslava Miodrag Krivokapić, a Vukana Igor Đorđević.
 
Priča prati odrastanje princa koji je kasnije postao monah, njegov dotadašnji život. U podjeli su i Sloboda Mićalović kao Vukanova supruga Katalena, Miloš Timotijević kao Stefan Prvovenčani, Nina Janković kao supruga Stefana Prvovenčanog Evdokija, Dragan Petrović Pele (učitelj) i Ljuba Bandović (čelnik Vojin). Ipak, veliko je pitanje ko će na kraju igrati u ovom filmu. Filip je sada prestar za ulogu Rastka.
 
Milovan Vitezović bio je srpski pisac i univerzitetski profesor, a preminuo je 2022. u 76. godini. Objavio je pedesetak knjiga u više od 200 izdanja. On je autor mnogih televizijskih drama i serija, tekstova za pozorišna izvođenja i filmskih scenarija. Iz njegovog pera proistekla su mnoga vanvremenska ostvarenja. Lista je fantastična: od serija "Dimitrije Tucović", "Vuk Karadžić", do ostvarenja "Lajanje na zvezde", "Šešir profesora Koste Vujića", "Kralj Petar Prvi" i "Ime naroda".
 
Sveti Sava, princ Rastko, tema je kojom se veliki književnik i ranije bavio u karijeri.
 
"Godine 1970. stekao sam dug prema Svetom Savi. Poželio sam da napišem dramu o njemu za konkurs Narodnog pozorišta. Molio sam profesora Đorđa Trifunovića da mi pomogne i da me uputi. Uputio me tragom Svetog Save. Obišao sam sva mjesta na kojima je on za života bio. Shvatio sam da je Sveti Sava srpska drama koja ne prolazi. Izgleda da sam i ja njemu ušao u pamet. U ukupnoj istoriji srpskog naroda i istoriji njegove kulture izdvaja se ličnost Rastka Save Nemanjića, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljitelja duhovne istorije Srba", rekao je svojevremeno Vitezović za Novosti, te dodao:
 
"On je predosjetio istoriju koju treba stvarati i odvažio se da je prvi stvara. On je Srbima prvi vjerski poglavar, prvi pisac, prvi državnik, prvi zakonopisac, prvi diplomata, prvi prosvjetitelj, prvi ljekar... Njegovo djelo je krštenica naroda, svedočanstvo o njegovom istorijskom punoljetstvu, jemstvo kako se podiže dedovina, testament kojim se nasljeđuje otadžbina, dokaz istoriji da je zauvijek izborio mjesto na karti naroda Evrope. Njegovo djelo jeste u nizu onih djela romejskih (vizantijskih) mudraca, učenjaka i književnika kojima se premošćuje epoha antike i epoha renesanse u evropskoj kulturi i omogućuje njenu neprekidnost."
 
"Košutnjak film" je još 2017. godine najavio ekranizaciju ostvarenja "Princ Rastko srpski".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )