FOTO: null

Ozimi usjevi, posebno pšenica, dobro podnose nisku temperaturu, koja se ovih dana spušta i do minus 20 stepeni Celzijusovih, a snijeg biljkama služi kao termoizolator, rekla je Srni viši stručni saradnik pri resornom ministarstvu Radmila Nešković.

"Svakako da bi veći snježni pokrivač bio još povoljniji. Ipak, ne bi trebalo da bude problema. Temperatura će biti u minusu i narednih četiri-pet dana, ali mnogo manjem nego sada", navela je Neškovićeva. 

Ona je podsjetila da je, zbog izuzetno loših vremenskih uslova u oktobru, jesenja sjetva počela sa zakašnjenjem i trajala do decembra. 

Navodeći da se zbog toga biljke nalaze u različitim fazama, Neškovićeva je rekla da su ozimi usjevi koji su rano zasijani sada u fazi bokorenja, a oni zasijani nešto kasnije u fazi sa dva-tri lista. 

"Problema ne bi trebalo da bude bez obzira na uzrast biljke. Biljke su u vrijeme sjetve imale veoma povoljne uslove za klijanje i nicanje", dodala je Neškovićeva. 

Na području Semberije u jesenjoj sjetvi zasijano je nešto više od 80 odsto od ukupno planiranih 17.073 hektara ozimih kultura.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )