FOTO: krenizdravo.rtl.hr

Oboljeli od KOVID-19 koji pate od povišenog krvnog pritiska izloženi su dvostruko većem riziku od smrtnog ishoda usled zaraze korona virusom u odnosu na pacijente koji nemaju hipertenziju, pokazuju rezultati jedne nove međunarodne studije.

Studijom je obuhvaćeno 2.866 ljudi koji su od korona virusa liječeni u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je pandemija KOVID-19 počela, a nešto manje od 30 odsto tih pacijenata patilo je od povišenog krvnog pritiska.

 "Nedugo pošto smo početkom februara u Vuhanu počeli da liječimo pacijente obolele od KOVID-19, primetili smo da je blizu polovina onih koji su preminuli imala povišen krvni pritisak, kao i da je procenat umrlih među njima mnogo viši u odnosu na one koji su samo imali blage simptome KOVID-19", izjavio je jedan od autora studije.

Kako navodi CNN, međunarodni naučni tim je ustanovio da je 4 odsto obolelih od korona virusa koji su imali povišen krvni pritisak umrlo, dok je kod onih koji nisu imali hipertenziju procenat umrlih iznosio 1,1 odsto.

Posle određenih statističkih prilagođavanja izvršenih kako bi se u obzir uzele razlike među pacijentima, naučnici su došli do zaključka da je rizik od smrtnosti od KOVID-19 po hipertenzičare dvostruko viši.

Isto tako, studijom je ustanovljeno da je umrlo 7,9 odsto obolelih od KOVID-19 koji su prestali da uzimaju lekove protiv hipertenzije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )