FOTO: pixabay

Ogledala po feng šuiju imaju sposobnost da reflektuju ili učinkovito multipliciraju stvari u vašem domu. Tako ona mogu vizuelno stvarati dojam prostranosti, a isto tako mogu usporiti ili ubrzati protok energije u prostoriji.

Iako ne praktikuju svi dizajneri interijera drevnu kinesku vještinu uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem, većina ih se vjerovatno podsvjesno pridržava njihovih principa, a u feng šuiju dobar raspored je ključan.

Stručnjaci za feng šui ne preporučuju postavljanje ogledala direktno preko puta ulaznih vrata, već okomito na njih. Isto tako kažu da je najbolje objesiti ogledalo u trpezariji jer ona predstavlja vašu sposobnost za stvaranje i očuvanje bogatstva. Suprotno tome treba izbjegavati ogledala u kuhinji, posebno ako su okrenuta prema frižideru jer se vjeruje da ovaj prostor ugošćuje negativnu energiju.

Baš kao što ogledalo koje odražava gomilu računa donosi negativnu energiju, tako i ogledalo okrenuto prema vašem radnom stolu funkcioniše protiv vas, udvostručujući vaše radno opterećenje. Osim toga, ko želi gledati sebe dok radi?

Većina stručnjaka upozoriće vas da treba paziti i na ono što se odražava u ogledalu, bilo da se radi o kući ili izvan nje.

"Ogledala u feng shuiju su poput aspirina. Mogu liječiti razne tegobe. Pomoću njih brzo ćete vizualno povećati prostoriju i u nju unijeti svjetlost", kaže stručnjakinja za feng šui Laura Benko i upozorava da stoga treba voditi računa o tome što se reflektira u njemu.

Ogledala koja se nalaze u hodniku uglavnom se doživljavaju kao pozitivna stvar, osim kada se nalaze na kraju hodnika, gdje mogu usporiti protok energije u vašem domu. No zato mogu biti sjajan izbor na dnu stubišta jer će tako proširiti prostor.

A što je s dnevnim boravcima?

Vjeruje se da ogledala u njima okupljanja čine još svečanijima jer vizuelno udvostručuju broj ljudi.

Jedno od mjesta na koje nikad ne treba postavljati ogledalo je - iza kauča ili kreveta.Takođe treba izbjegavati slike i fotografije iznad vašeg kreveta, kauča ili stolice. Feng šui je stvar osjećaja sigurnosti i sigurnosti u svom prostoru, a teško je osjećati se sigurnima s nečim teškim što nam visi iznad glave.

Ogledala treba pažljivo koristiti u spavaćoj sobi. Vjeruje se da imaju mogućnost aktiviranja energije u prostoriji u kojoj se nalaze, stoga nisu saveznik čvrstog sna. Pokrijte ogledalo u spavaćoj sobi nekoliko noći i pratite poboljšava li vam se san. Ako dobro spavate s pokrivenim ogledalom, razmislite o tome da ga premjestite na zid koji nije okrenut vašem krevetu ili još bolje, u drugu prostoriju.

Stručnjaci za feng šui savjetuju da u kupatilima izbjegavate vješanja ogledala nasuprot vrata ili zahodske školjke. Ogledala postavljena nasuprot vratima uglavnom se smatraju lošom idejom u bilo kojoj prostoriji, pa tako i u kupatilu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )