FOTO: Nezavisne

Na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj (RS), u ovoj školskoj godini na sva tri ciklusa studija, upisano je 34.224 studenata, što je za 8,7 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je smanjen broj upisanih studenata na prvi i drugi ciklus studija, dok je na treći ciklus studija upisano 35 akademaca više.

Na četiri javne visokoškolske ustanove upisano je 72,4 posto od ukupno upisanih budućih akademskih građana, dok na 17 privatnih visokoškolskih ustanova studira njih 9.431, odnosno 27,6 posto.

U 2017. godini na prvom ciklusu studija diplomirao je 5.081 student. Zvanje magistra nauka, mastera, odnosno specijaliste stekla su 534 kandidata, a zvanje doktora nauka stekla su 54 kandidata.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je danas 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata sa željom da ostvare svoje ciljeve i uspjeh u naučnom radu na radost cijelog društva.

Izazio je nadu da će njihova mladost, energija i znanje biti temelj snažne RS, ističući da je u proteklim godinama entitetski parlament učinio sve da se poboljša kvalitet obrazovanja, ali i uslovi studiranja u RS.

Međunarodni dan studenata, 17. novembar obilježava se kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sjećanje na 1939. godinu kada su nacisti na taj dan pogubili devet čehoslovačkih studenata koji su protestvovali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a studentski domovi i univerziteti pretvoreni su u kasarne. Međunarodno vijeće studenata, 1941. godine u Londonu, proglasilo je 17. novembar za Međunarodni dan studenata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )