FOTO: null

U policijskoj akciji List koja se od jutros provodi na širem području Hercegovine, zaplijenjeno je 15 tona duvana, kao i 15 mašina za sječu duvana, dok su 33 lica privedena na saslušanje zbog sumnje da su kao članovi organizovane grupe krijumčarenjem duva

Jedno od osumnjičenih lica, kako saznaje Klix.ba, je i službenica UIO BiH koja je radila u dosluhu sa uvoznicima ove visokotarifne robe u BiH.

Kako je potvrdio Mehmedalija Osmić, radnik UIO BiH u Tuzli, ona je, između ostalog, uvoznicima davala dokumentaciju i informacije, odnosno tajne podatke o istrazi koja se vodi protiv njih, te pokušala osujetiti policijsku akciju koja se provodi od ranih jutarnjih sati.

Službenica je zauzvrat dobijala novčane naknade.

"Osumnjičeni će biti saslušani u prostorijama SIPA-e nakon čega će se sa njima postupiti po uputama nadležnog tužioca", kazala je Krisina Jozić, portparol SIPA-e.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH, kazao je kako zaplijenjeni duvan, kao i onaj koji je stavljen u promet, nije bio obilježen adekvatnim akciznim markicama.

"Kontrola prodaje duvana je jedan od prioriteta rada UIO jer prihodi od duvanskih prerađevina u BiH čine znatan dio novca koji prikupi UIO. Naime, 2009. godine po osnovu akciza na duvan prikupili smo 449 miliona KM, a tokom 2014. godine 780 miliona KM. Zbog toga je važno da se promet duvana stavi pod kontrolu", kazao je Kovačević.

U današnjoj akciji pomoć pripadnicima SIPA-e i UIO BiH pružili su se i pripadnici MUP-a ZDK, HNK i ZHK te MUP-a Republike Srpske i Brčko distrikta.

Osumnjičeni su na tržište BiH uvezli 220 tona duvana koji nije bio obilježen adekvatnim akciznim markicama pa je tako budžetu BiH nanesena šteta od 18 miliona KM. Pretresi se od jutros vrše na području opština Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški, Ljubinja, te u Brčko distriktu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )