FOTO: novosti.rs

Slobodanka Todorić (52), teško oboljela radnica derventskih sestrinskih fabrika obuće "Amike" i "Relaks Bosne", koje su pod jednim krovom, u jeku svoje borbe za život, na nezakonit način je ostala bez posla i osiguranja. Bahatom poslodavcu inspekcija rada naložila je da radnicu vrati na posao u roku od osam dana, a slijedi i kazna za poslodavca i odgovorno lice.

Ovo stoji u rješenju područne kancelarije Inspektorata rada u Doboju, čiji je sadržaj "Novostima" potvrdio i Mladen Todorić, suprug žene čiji je slučaj dospio u žižu javnosti i mnoge podigao na noge.

- U vezi sa zahtjevom u kojem ukazujete na tešku situaciju u kojoj se našla vaša supruga koja je teško oboljela i kojoj je nakon toga utvrđen prestanak radnog odnosa kod poslodavca "Relaks Bosna" d.o.o. Derventa, obavještavamo vas da je izvršen vanredni inspecijski nadzor kod poslodavca - stoji u rješenju inspekcije. - Utvrđeno je da sa radnicom Slobodankom Todorić poslodavac nije zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme u skladu sa Zakonom o radu. Rješenjem od 26. oktobra 2019. je naloženo da se utvrđene nepravilnosti uklone u roku od osam dana od dana prijema rješenja.

U rješenju inspekcije naglašeno je da će protiv pravnog i odgovornog lica biti preduzete mjere u skladu sa zakonom.

Vanredni nadzor inspekcije je, prema riječima Mladena Todorića, pokazao osnovanim pisanje "Novosti" i drugih medija da je njegova supruga žrtva sramne kombinatorike dveju sestrinskih italijanskih firmi, "Amike" i "Relaks Bosne". Bez posla i osiguranja ostala je posle poslodavčevog "papirnog prebačaja", nakon ukupno tri godine i gotovo dva mjeseca rada na određeno vrijeme, sa istim šefovima i za istim mašinama.

To je, od aprila teško oboljeloj Todorićevoj, sa četiri teške operacije i izvađenim bubregom, saopštila šefica, telefonom u noći 30. septembra.

Od tada su, alarmirajući javnost i mnogobrojne institucije, u borbu krenuli suprug radnice i predsednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

POBJEDA PRAVDE

Predsednik Sindikata uprave RS Božo Marić u petak je izjavio, na improvizovanoj pres konferenciji održanoj ispred Vlade RS, simbolično u 5 do 12, da je slučaj teško bolesne radnice Slobodanke Todorić, koja je dobila otkaz usred liječenja od karcinom, a potom vraćena na posao, dokaz da mali čovjek ima kome da se obrati u borbi za pravdu.

- Radnici u Republici Srpskoj nemaju vremena i ne treba ni minuta da trpe postupke loših poslodavaca, da svakog dana idu na posao sa strahom od otkaza - rekao je Marić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )