FOTO: null

Beograd - Slovenačka državna pošta, "Pošte Slovenije", donijela je odluku da zbog manjka vozača, pakera pošiljki i poštara te kadrove potraži u Srbiji i Bosni i Hercegovini

Takvi zahtijevi upućeni nacionalnim službama za zapošljavanje u te dvije države.

NZS Srbije objavio je na svom sajtu, da u „Poštama Slovenije" traže deset vozača za rad u Ljubljani, šest poštara i 40 pomoćnih radnika za pripremu pošiljki, čišćenje prostora i vozila, fizičke i pomoćne poslove.

Na sajtu NSZ-a Srbije navedeno je da je neto plata za vozača 644,45 evra, uz dodatak za prehranu od šest evra po radnom danu i prevoz do radnog mjesta u visini 95 odsto cijene autobuske karte.

Neto plata za poštara je 617,12 evra, takođe uz dodatak za prehranu i autobusku kartu, dok je zarada pomoćnih radnika 514,54 evra i dodatak od šest evra po radnom danu za hranu i 95 odsto cijene autobuske karte. U oglasima se napominje da je prosječna neto plata za vozača 869,45 evra, za poštara 731,17, a za pomoćne radnike 680,12, što je više nego ono što se navodi kao osnovna neto zarada, što donekle zbunjuje jer nema objašnjenja kako se od osnovne dolazi do prosječne neto zarade.

Radicima iz Srbije, „Pošte Slovenije" će, uz radnu dozvolu, obezbjediti i obavezan kurs slovenačkog jezika, za koji država daje subvencija, ali i platiti ispit iz poznavanja Ustava Slovenije i poštanskih propisa.

Takva odluka uprave slovenačke državne pošte naljutila je sindikate slovenačkih poštare i druge zaposlene u „Poštama Slovenije" jer smatraju da će dolazak radnika sa strane „nanijeti štetu ugledu slovenačkih poštara".

Sindikat slovenačkih poštara smatra da pismonoša u Sloveniji mora dobro da poznaje slovenačke i evropske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka.

Osim toga, ocijenjuju da bi uz povećanje zarada pismonošama taj posao htjeli i sami Slovenci pa samim tim ne bi morali da se „uvoze" iz drugih država. Poznavaoci slovenačkih prilika smatraju da, zapravo, poštare u Sloveniji „žuljaju" njihove male zarade, kojima već duže nisu zadovoljni, i da im je poziv nezaposlenima iz Srbije i BiH dobrodošao da ponovo na dnevni red vrate pitanje povećanja svojih primanja, te da ih je zapravo malo briga koliko će oni koji dolaze u Sloveniju zarađivati.

U Upravi „Pošta Slovenije" tvrde da je neto plata njihovog pismonoše u prosjeku 810 evra, da mogu zaraditi i bonus i da dobijaju dodatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prevoza na posao i s posla.

Sudeći po podacima koje su „Pošte Slovenije" dostavile srpskom NSZ-u, predviđena neto plata za poštara je 617,12 evra, dok je prosječna neto 731,17, i to je onda manje od onoga što zarađuju slovenački poštari. Ako se zna da je od 1. januara ove godine minimalna zarada u Sloveniji 630 evra, onda to znači da se poštarima iz Srbije koji žele da rade u Sloveniji isplaćuje manje od minimalca, pa samim tim slovenački poštari nemaju razloga da se „ljute" na one koji pristaju da rade i za platu manju od minimalne zarade, što oni ne bi pristali.

S druge strane, ako se posmatra prosječna plata u Sloveniji, koja je na kraju prošle godine iznosila 1.020 evra, onda zaista slovenački poštari, koji u prosjeku primaju 810 evra, imaju razloga da vjeruju da im je zarada mala i da znatno zaostaje za prosjekom države u kojoj rade, ali nijednog trenutka ne smiju zaboraviti da je riječ o državnoj ustanovi i da oni imaju siguran državni posao, sigurnu platu, bonuse, dodatke za topli obrok, prevoz... Mnogi zaposleni u privatnom sektoru, iako imaju veću zaradu, na sigurnost ne mogu da računaju i nikada ne znaju kada će im gazda uručiti otkaz.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )