FOTO: null

BANJALUKA, TUZLA - Ukoliko Hrvatska do četvrtka ne pojednostavi izvoz šljive iz BiH u Evropsku uniju, poljoprivredni proizvođači će biti prinuđeni da blokiraju granicu, rekao je za "Nezavisne" Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju, koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

Naime, poljoprivredni proizvođači iz BiH traže da se fitosanitarnim inspektorima na graničnim prelazima u Gradišci i Metkoviću produži dnevno radno vrijeme, te da se u rad stavi treći granični prelaz s istim radnim vremenom, kao i da se inspektorima omogući rad subotom na graničnim prelazima kako bi svježa roba, sa vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem roku. Trenutno, fitosanitarni inspektori rade po osam časova, i to samo radnim danima.

Selimović ističe da čekaju hitno reagovanje i rješavanje problema s obzirom na to da svaki dan imaju sve veći broj kamiona sa šljivom koji idu prema granici.

"Ukoliko ne dobijemo adekvatan odgovor i rješenje da naša roba i naši kamioni ne stoje po dva-tri dana na granici, mi ćemo u četvrtak donijeti odluku šta dalje raditi. Predložićemo da se primijeni reciprocitet, odnosno da i BiH ograniči uvoz u našu zemlju samo na dva granična prelaza", naveo je Selimović.

Ističe da je ove godine velika potražnja za šljivom, te da kupci u evropskim zemljama traže tonu više nego ranije.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da je ovaj problem velika neodgovornost institucija koje su nadležne za to.

"Svake godine nam se to dešava. Zašto ne bi bila donesena generalna odluka da granice rade ako je potrebno i 24 sata u sezoni", kazao je Dojčinović i dodao da je to roba koja ne trpi čekanje.

"Ugovorene su isporuke, ljudi u Njemačkoj čekaju, ali zbog granica roba ne može da ode", kazao je Dojčinović.

Ibrahim Tursunović, proizvođač šljive iz Maoče, ističe da svakog momenta očekuje pozitivnu odluku.

"Nadamo se da će Hrvatska donijeti odluku da se produži radno vrijeme fitosanitarnih inspektora, da nam roba ne propada na granici", kazao je Tursunović i dodao da je ovim načinom smanjen obim prodaje i plasman šljive za 30 odsto.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, izrazio je opredijeljenost da se zaštiti domaća proizvodnja kroz izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište EU, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala.

"Moramo uložiti dodatne napore i putem diplomatskih aktivnosti sa nadležnim organima u Hrvatskoj dogovoriti nesmetani protok robe produženjem dnevnog radnog vremena i rad subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, na zadovoljstvo naših poljoprivrednih proizvođača", rekao je Košarac.

On je informisao Misiju BiH u Briselu o poteškoćama sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u BiH prilikom plasmana proizvoda na tržište EU.

"Misija BiH pri EU obaviještena je da je u proteklom periodu na sastancima predstavnika svih nadležnih institucija u BiH i udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji su izvozno orijentisani, zaključeno da je problem izazvan novom evropskom legislativom koja definiše službene kontrole i zaštitu zdravlja bilja, čime je predviđen fitosanitarni pregled za biljne kulture i robu koju prethodno po ovom osnovu nije pregledala fitosanitarna inspekcija", navodi se u saopštenju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )