FOTO: srpskainfo.com

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak i alžirski ministar inostranih poslova Abdelkader Mesahel razgovarali su u Alžiru o unapređenju odnosa dvije zemlje, posebno u oblasti ekonomije, imajući u vidu značajne potencijale u energetici, rudarstvu, namjenskoj industriji i poljoprivredi.

Ministri su konstatovali da je potrebno unaprijediti ekonomske odnose BiH i Alžira, pa je dogovoreno da početkom 2019. godine u BiH bude održana druga investiciona konferencija BiH-Alžir na kojoj će učestvovati veliki broj alžirskih privrednika.

Konferencija bi bila sastavni dio uzvratne posjete Mesahela BiH, saopšteno je Ministarstva inostranih poslova BiH.
Dogovoreno je da u organizaciju posjete budu uključeni Spoljnotrgovinska komora BiH, privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH, te brojni privrednici iz BiH.

Crnadak i Mesahel su razgovarali i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija, zdravstva, turizma i readmisije.

Razgovarano je i o pitanjima bezbjednosti i borbe protiv terorizma, što je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta BiH i Alžira.

Tema sastanka bila je i situacija u jugoistočnoj Evropi i sjevernoj Africi, kao i druga važna međunarodna pitanja.
Crnadak će, tokom posjete Alžiru, razgovarati i sa premijerom Ahmedom Ouahiaom, predsjednikom Vijeća naroda Gornjeg doma Parlamenta Abdelkaderom Bensalahom, predsjednikom Nacionalne narodne skupštine Saidom Bouhađom, ministrima energetike, industrije i rudarstva Mustafom Guitounijem i Jukefom Jusfijem, te predsjednikom Alžirske privredne komore i industrije Laidom Benamorom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )