FOTO: null

U Gradskoj galeriji u Bijeljini večeras je otvorena izložba slika ,,Konaci i konačišta,, autora Dragana Bartule.

Kritičar Sonja Petrović rekla je na otvaranju izložbe da je ovaj ciklus Bartulinih slika inspirisan duhovnošću i putovanjima, te željom umjetnika da sačuva ono što je pred propadanjem. 

Prema njenim riječima, umjetnik svojim slikama daje poruku o vječnom opstanku duha. 

"Bartula stvara čudo i moć sadašnjeg trenutka, brušeći grumen večnosti i učeći poruke bića kao znak vere", ocijenila je Petrovićeva. 

Ona je rekla da izložba ima vitalnu snagu centra i rada i uspostavljenu respektabilnu ravnotežu unutrašnjih sila i spoljnih sila haosa. 

"Bartula je jedna vrsta misionara, protivi se vremenu koje poznaje i okreće mu leđa, on stvara novo staro vreme pravih vrednosti", zaključila je Petrovićeva. 

U srpskom "Art magazinu" za ovaj Bartulin ciklus slika je rečeno da autor gradi monumentalnu atmosferu pred utvrdama pravoslavnih manastira. 

Bijeljinska publika ima priliku da vidi 33 slike iz ciklusa "Konaci i konačišta", a izložba ostaje u gradu do 14. oktobra. 

Ova izložba u Gradskoj galeriji dio je brojnih manifestacija kojima se u Bijeljini obilježava Dan grada, 24. septembra. 

Dragan Bartula rođen je 1959. godine na Sokocu, studirao je sociologiju u Sarajevu i pedagošku akademiju u Šapcu, osnivač je galerije "Mina Karadžić" u Loznici, radio je kao scenograf veći broj pozorišnih predstava i više puta je nagrađivan za svoj umjetnički rad. 

Samostalno je izlagao 44 puta u Srbiji i u inostranstvu i na 150 kolektovnih izložbi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )