FOTO: null

Većina opština u Republici Srpskoj bila je prisiljena da umanji okvire budžeta za narednu godinu zbog smanjenja priliva svih prihoda, kao i neplaniranih izdataka zbog poplava, a jedan broj opština već je najavio smanjenje broja zaposlenih, kao i plata.

Milorad Sofrenić, načelnik Odjeljenja za finansije u gradu Bijeljina, kazao je da će za trošenje naredne godine u gradskoj kasi biti dva miliona KM manje nego ove godine, s obzirom na to da je Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 43 miliona KM.

“Nacrt budžeta je realan i uz nastavak štednje i očekivano povećanje prihoda od vraćanja PDV-a Bijeljina može i značajnije da pokrije deficit da bi konsolidovala finansije”, kazao je Sofrenić.

Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, kazao je da je očekivano da većina opština ima umanjene budžete jer su prihodi bili značajno umanjeni tokom čitave godine.

“Na svim poljima je primjetno da je kriza, padao je i PDV, kao i direktni i indirektni porezi i moralo je doći do umanjenja. To je posebno vidljivo u opštinama koje su poplavljene, a to je, nažalost, veliki dio opština”, kazao je.

On je istakao da će se smanjenje sredstava najviše odraziti na kapitalnim investicijama jer se plate zaposlenih ne mogu smanjiti pošto su definisane Kolektivnim ugovorom.

“Socijalna pomoć se takođe neće smanjivati jer su te naknade ionako male”, naglasio je Mićić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )