FOTO: null

Interventni tim Agencije za bankarstvo RS je izvršio detaljan popis u Bobar banci Bijeljina. Sada slijedi procjena potraživanja i imovine banke, a o svim nepravilnostima ćemo obavijestiti nadležne institucije, uključujući i tužilaštvo.

Rekla je to u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac.

* GLAS: Moglo se čuti mnogo kritika na račun Agencije za bankarstvo RS zbog slučaja Bobar banke. Da li je Agencija pravovremeno reagovala?

INjAC: Agencija za bankarstvo RS je ispoštovala sve procedure i zakone u procesu kontrole Bobar banke Bijeljina. Prije uvođenja privremene uprave potrebno je iscrpiti sve mogućnosti za spasavanje banke, što je uvijek najbolje rješenje.

Svako treba biti izložen kritici svoga rada, ali regulatori u svijetu, pa i kod nas, imaju određenu vrstu imuniteta da bi mogli raditi bez političkih pritisaka. Mi ne živimo u imaginarnom svijetu, već u realnom, u kojem su rizici sastavni dio svakog posla.

 

* GLAS: Šta će biti sa depozitima u ovoj banci?

INjAC: Naš bankarski sistem je uspostavljen kao i u drugim demokratskim državama i propadanje pojedine banke je uvijek moguće. U tom smislu je i u zakonu predviđen proces rješavanja situacije sa problematičnim bankama, pa je i uspostavljeno osiguranje depozita do 50.000 KM. Ovaj fond plaćaju banke i zato je važno da deponenti i štediše budu malo strpljivi jer se ova sredstva mogu isplatiti tek kada utvrdimo da se banka ne može spasiti, oduzmemo dozvolu za rad i otvorimo proces likvidacije. To ćemo znati za manje od 60 dana od uvođenja privremene uprave.

 

* GLAS: Šta je bio ključni razlog za uvođenje prinudne uprave u Bobar banci?

INjAC: Glavni razlog uvođenja privremene uprave je što banka nije uspjela da izvrši dokapitalizaciju po nalogu Agencije za bankarstvo, a u suštini je u većini slučajeva utvrđena loša aktiva, odnosno krediti banke. To je područje naših budućih detaljnih analiza. Dužnici banke neće biti u ovom procesu oslobođeni plaćanja duga, već naprotiv, Agencija će kroz nekoliko dana blokirati njihove račune u svim bankama u BiH i pozivamo ih da hitno izmire svoje dospjele obaveze.

 

* GLAS: Šta je utvrdio Interventni tim Agencije za bankarstvo RS nakon završetka kontrole u Bobar banci?

INjAC: Interventni tim je izvršio detaljan popis u banci. Sada slijedi procjena potraživanja i imovine banke. O svim nepravilnostima ćemo obavijestiti nadležne institucije, uključujući i tužilaštvo. Banka još ima dozvolu i nas obavezuju odredbe Zakona o Agenciji za bankarstvo RS koje se odnose na povjerljivost informacija.

 

* GLAS: Prijeti li još nekoj banci sličan scenario, s obzirom na to da se spekuliše da je u krizi i Pavlović banka, iz koje klijenti posljednjih dana podižu depozite?

INjAC: Bankarski sistem RS je stabilan i likvidan. Agencija ne daje informacije o pojedinačnim bankama. Zato se objavljuju revizorski izvještaji, koji je za ovu banku pozitivan. Pavlović banka ispunjava regulatorne zahtjeve Agencije, visoko je likvidna i nema razloga za podizanje depozita.

 

* GLAS: Da li je poljuljano povjerenje građana u banke?

INjAC: Nije. I dalje imamo rast štednje.

 

* GLAS: Mogu li dešavanja u Bobar banci destabilizovati bankarski sektor RS?

INjAC: Ne mogu. Aktiva Bobar banke čini samo četiri odsto ukupne aktive banaka u RS.

 

* GLAS: Ima li Agencija dovoljno mehanizama da utiče na rad banaka i spriječi kršenje zakona?

INjAC: Agencija ima dosta mehanizama za kontrolu banaka, ali ne možemo spriječiti kršenje zakona unaprijed, već reagujemo nakon što utvrdimo takve slučajeve. Što se tiče rješavanja problematičnih banaka, i u svijetu i kod nas je nakon svjetske krize aktuelno donošenje novih propisa sa većim ovlašćenjima za regulatora. Upravo se radi na novom zakonu o bankama RS, pa će ova regulativa biti ili u tom zakonu ili u posebnom zakonu.

 

Banka Srpske

* GLAS: Kako funkcioniše Banka Srpske koja je nastala na temeljima Balkan investment banke nakon što ju je Vlada dokapitalizovala?

INjAC: Država kao vlasnik Banke Srpske treba donijeti stratešku odluku o budućnosti banke, jer sve banke moraju da rastu da bi bile konkurentne, a za rast banke je potreban dodatni kapital.

 

Izvorna vijest:

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Slavica-Injac-direktor-Agencije-za-bankarstvo-RS-Bobar-bankom-bavice-se-i-istrazni-organi/lat/169547.html

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )