FOTO: null

Nakon što je nedavno raspisao gotovo 600.000 KM vrijedan konkurs za izbor konsultantske kuće za provedbu ambicioznog antikorupcijskog projekta, Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH (PARCO) ponovo traži konsultanta, ovoga puta za projekat obuke PR

S tim u vezi nedavno je raspisan novi tender, a konsultantska kuća koja bude odabrana može računati na 140.000 KM težak ugovor za provođenje projekta "Obuka službenika za informisanje - faza II".

Na prvi pogled još jedan u nizu, najblaže rečeno, čudnih i apsurdnih javnih natječaja pod okriljem Ureda, budući da je planirana obuka portparola, dakle ljudi za koje se logično podrazumijeva da se u službu primaju kao već obučeni službenici!

Na sve ovo iz Ureda navode da su u prvoj fazi projekta imali ne samo službenike za odnose s javnošću, "nego i druge, koji nisu PR službenici, ali obavljaju te poslove".

"Ovaj put predviđeno je da se do sada stečena znanja i kompetencije prošire. Područje komunikacija se stalno razvija, razvoj tehnologije donosi nove trendove, koji traže od PR službenika da se prilagođavaju novim načinima komuniciranja s javnošću. U saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti i korisničkim institucijama ocijenjeno je da je potrebno omogućiti PR službenicima da se dodatno profesionalno usavrše", navode, između ostalog, iz Ureda. Zaključuju da "edukacija treba doprinijeti ličnom razvoju svakog pojedinačnog zaposlenog, ali i razvoju i jačanju kapaciteta državne službe u cjelini".

"Projekat Obuka službenika za informisanje/odnose s javnošću - faza II nastavak je prve faze istoimenog projekta, koji je proveden tokom 2010. godine", navode iz Ureda.

Na pitanje zašto će konsultant biti plaćen ovako mnogo, odgovaraju da su sredstva osigurana iz Fonda za reformu javne uprave.

"U ukupnu vrijednost projekta uključeno je ne samo plaćanje eksperata, odnosno angažman konsultanata, nego i implementacija aktivnosti planiranih u okviru osam mjeseci trajanja projekta. Treba da budu organizirane obuke za oko 120 službenika za odnose sa javnošću četiri nivoa vlasti, i novo umrežavanje i razmjena znanja na konferenciji PR Network II", zaključuju, između ostalog, iz Ureda.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), kaže da nije upoznat s ovim projektom, ali naglašava da sve državne institucije "prilikom planiranja budžeta i utroška sredstava za projekte" treba da imaju u vidu da raspolažu novcem poreskih obveznika, odnosno građana BiH.

"Svaka utrošena KM podliježe kontroli revizorskih institucija. Bilo kakvo protuzakonito i nenamjensko trošenje novca poreskih obveznika treba da bude sankcionirano, kako politički, tako i kazneno, tamo gdje postoje elementi za kaznenu odgovornost", ističe Ćavar.

Zaključuje kako bi bilo poželjno preispitati svrsishodnost svakog predloženog projekta u kontekstu planiranih ciljeva i finansijskih sredstava za njegovu realizaciju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )