FOTO: null

Dnevno u Beogradu potrebu za bolničkim liječenjem ima 150 do 200 kovid pacijenata, a od toga 10 odsto zahtjeva prijem na jedinice intenzivne njege, izjavio je danas direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović. On je novinarima u Beogradu rekao da sada u bolnice stiže pacijenti s težom kliničkom slikom, čije liječenje traje duže.

Dodao je da zdravstvene ustanove u kovid sistemu u prestonici na dnevnom nivou otpuste 60 do 70 bolesnika, što znači da je Beograd svakog dana u manjku za oko 100 mesta u kovid bolnicama. Kako kaže, u ovom trenutku pacijente iz Beogarda primaju bolnice u Mladenovcu, Požarevcu i Smederevu i tako se održava sistem.

– Popunjenost kapaciteta bolnica u Beogradu je skoro 100 odsto. Pacijenti kada se otpuste, zamijene se samo novim pacijentom – rekao je Stevanović.

Kovid bolnice se brzo pune i u ostalim dijelovima zemlje, tako da, ako se ne budu poštovale mjere, brzo će, kako je rekao, biti popunjeni kapacitete novih bolnica koje ulaze u kovid šistem u Šapcu i Čačku.

– Posle toga nećemo imati mogućnost da primimo pacijente i pružimo im minimum njege, a kamoli adekvatno liječenje – naveo je Stevanović. On je podsjetio da Infektivna klinika u Beogradu već šest mjeseci prima kovid pacijente i da su zdravstveni radnici umorni.

– Nemamo lek za kovid, nemamo vakcinu, jedino što može jeste da se zaustavi širenje bolesti u populaciji, a to možemo da postignemo preventivnim merama – naveo je Stevanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )