FOTO: pixabay

U zdravim i kvalitetnim vezema partneri konstantno pokazuju ljubav i pružaju podršku jedan drugome. Da bi to napravili ne čekaju posebnu priliku. Rade to svakodnevno, po 'defaultu'.

Huffpost je zbog toga upitao stručnjake o malim i velikim stvarima koje srećni parovi svakodnevno čine, a da ni ne znaju. 

1. Javljaju se jedno drugome kroz dan

SMS porukom, Facebook Messengerom, telefonom, neprestano su u kontaktu, bilo da jedno drugome pošalju jednostavno 'ćao' ili 'kako je prošao razgovor'. Nazovu jedno drugo bilo da su sletjeli u drugi grad, ili da će kasniti, šta treba kupiti na putu do kuće. Poruka neprekidne komunikacije je 'stalno mislim na tebe', a rezultat povezanost. 

2. Daju komplimente

To ne moraju biti 'ljigavi' komplimenti poput 'ti si najbolji/a muž/žena na svijetu, nego sitni znakovi pažnje poput 'napravio si odličnu večeru' ili 'lijepo ti stoji ova haljina'. Iako mnogi srećni parovi funkcioniraju i bez ovoga, pozitivan feedback iznimno je važan za kvalitetan partnerski odnos.

3. Poklanjaju kartice zahvale

Sretni parovi jedno drugome poklanjaju kartice na kojima jednostavno piše 'hvala'. Zbog toga se onaj/ona koji prima karticu osjeća posebno što je dobar podsjetnik na to koliko vam ta osoba znači.

4. Velikodušni su

Poklanjaju jedno drugo bez da išta očekuju za uzvrat. Ne moraju to biti skupi pokloni, već sitni znakovi pažnje poput pranja suđa nakon ručka, doručka u krevet ili cvijeća. Sretni parovi nalaze zadovoljstvo u osjećaju poklanjanja partnera i nikada ne vode evidenciju o tome ko je koga više puta obradovao. 

5. Otvoreno razgovaraju o svemu

Sretni parovi nemaju problem otvoreno razgovarati o svojim mislima, osjećajima, problemima. Kada ljude u srećnim vezama nešto muči, prva osoba kojoj će se povjeriti i od koje će tražiti savjet biće njihov partner/ka. Bez kvalitetne komunikacije, veze mogu biti zatvor u kojem se osjećate vrlo usamljeno. 

6. Iznenade partnera omiljenom hranom...

Hrana povezuje ljude, a ko je i u vezama. Ako na putu kući produžite kako biste boljoj polovini donijeli omiljeno jelo ili ga kući pripremate dok je on/ona na poslu, to je savršeni način da nekome bez riječi kažete 'volim te'. 

7. .. Ili operu njegov/njen automobil

Kada partner/ka ispred kuće ugleda svoj sjani, svježe oprani auto, biće vam zahvalan/na.

8. Govoriti 'hvala' prešlo im je u naviku...

Partnere treba često podsjećati na to koliko vam znače u životu. Ljubav nije sama po sebi razumljiva, već je nešto što se njeguje, između ostalog i prema zahvalnosti koju osjećate prema svemu što je vaš partner/ka napravio/la za vas. 

9. ... kao i 'volim te'

I to čine spontano, neobavezno, kada druga strana to najmanje očekuje. U mnogim vezama 'volim te' često dolazi više od strane jednog partnera. Drugi manje izgovara pod izgovorom da ne želi pretjerivati s tim. U srećnim vezama s ljubavi nema pretjerivanja. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )