FOTO: RTRS

Sistem za upravljanje, nadzor i kontrolu saobraćaja na auto-putu "9. januar" Banjaluka-Doboj je u punoj funkciji i potpuno ispravan, saopšteno je iz preduzeća "Autoputevi Republike Srpske".

Iz ovog preduzeća su odbacili kao netačne tvrdnje pojedinih medija da je ovaj sistem već neko vrijeme u kvaru i da ne funkcioniše.

- Sistem reaguje i obavještava vozače samo u slučaju vanrednih događaja na samom auto-putu, dok je u normalnim okolnostima u stanju mirovanja, što je usklađeno sa odredbama Pravilnika o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na putevima, načinu obilježavanja radova i prepreka na putu i znakovima, koje učesnicima u saobraćaju daje ovlašćena osoba BiH - navode iz ovog preduzeća.

U "Autoputevima" ističu da se monitoring rada sistema obavlja sa dvije lokacije - iz Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja Laktaši i Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja Kladari, te da su oba u funkciji 24 sata dnevno, svakog dana u godini.

U saopštenju se ocjenjuje da je zlonamjerna tvrdnja pojedinih portala da je, navodno, zbog kvara na sistemu dovedena u pitanje i bezbjednost učesnika u saobraćaju na ovom auto-putu.

Tim povodom su podsjetili da na auto-putu Gradiška-Banjaluka i "9. januar" Banjaluka-Doboj od puštanja u saobraćaj nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, niti sa težim povredama.

- Smatramo krajnje neodgovornim i zlonamjernim namjerno dovođenje u zabludu svih učesnika u saobraćaju, kojima se ovakvim napisima sugeriše da auto-putevi u Srpskoj nisu dovoljno bezbjedni za korištenje - navodi se u saopštenju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )