FOTO: InfoBijeljina.com

Najpriznatiji svjetski koncertni izvođač akademske harmonike Jurij Šiškin iz Rusije izjavio je nakon današnjeg prijema kod Njegovog proesveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija da ovakvi susreti mijenjaju život ka boljem.

"Ovaj susret je za mene veliki znak da treba još više da se usavršavam i da uz pomoć muzike pomažem ljudima da budu srećniji", rekao je Šiškin, koji je učestvovao na 12. Međunarodnom festivalu "Dani harmonike".

Prijemu u eparhijskom sjedištu u Bijeljini prisustvovali su i načelnik Ugljevika Vasilije Perić i direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković" Slaviša Perić, koji je organizator Međunarodnog festivala "Dani harmonike".

Episkop Fotije je nakon prijem izrazio zadovoljstvo što je ugostio velikog umjetnika, posebno jer dolazi iz Rusije koja je, kako je istakao, bratska po vjeri Srbiji i Republici Srpskoj.

"Razgovarali smo o ruskom manastiru Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku koji su podigli ruski vojnici dok su boravili u mirovnoj misiji, svetinji koja je mjesto srpsko-ruskog prijateljstva, i uopšte o našem zajedništvu", rekao je vladika novinarima.

Vladika je Šiškinu poklonio ikonu Presvete Bogorodice.

Načelnik Ugljevik Vasilije Perić zahvalio je episkopu Fotiju jer je današnjim prijemom podržao Festival "Dani harmonike", kao i sve duhovne i kulturne aktivnosti na području ove opštine.

"Radosni smo što se, uprkos pandemiji virusa korona, Festival održao i ove godine i što je Ugljevik ugostio umjetnika Jurija Šiškina", rekao je Perić.

On je dodao da je saradnja sa ruskim umjetnikom plodotvorna.

"Mnogo toga je do sada učinjeno na razvoju festivala, a Ugljevik i Republika Srpska postali su po njemu prepoznatljivi u svijetu", kaže Perić.

Festival harmonike završen je sinoć u Bijeljini koncertom na kojem je nastupio Šiškin i učenici Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika, dobitnici brojnih svjetskih priznanja.

Koncertni dio Međunarodnog festivala "Dani harmonike" ove godine počeo je 25. septembra i održan je u Ugljeviku i Bijeljini. Takmičarski dio Festivala održan je od 1. do 4. jula onlajn zbog pandemije virusa korona.

"Dani harmonike" ucrtani su na evropskoj mapi kulturnih događaja, pa su Ugljevik i Republika Srpska prepoznatljivi kada je u pitanju akademska muzika na harmonici.

Pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Srpske, a oganizatori Muzička škola "Kornelije Stanković" iz Ugljevika i Udruženje umjetnika "Artist".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )