FOTO: null

Tužilaštvo BiH izdalo je juče nalog Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH da u narednim danima izuzme dokumentaciju Bobar banke iz Bijeljine u kojoj je pokrenut postupak likvidacije.

Dokumentacija će biti izuzimana u Bijeljini, Trebinju i Banjaluci.

Portparol SIPA Kristina Jozić rekla je da je Agencija zaprimila naredbu Tužilaštva BiH za prikupljanje određene dokumentacije koja se dovodi u vezu sa Bobar bankom.

- S ciljem što brže i efikasnije realizacije mjera i radnji navedenih u naredbi formiran je poseban tim istražilaca SIPA. Poslije realizacije planiranih mjera i radnji SIPA će Tužilaštvu BiH dostaviti odgovarajući izvještaj. U ovom trenutku ne možemo iznositi druge informacije u javnost - rekla je Jozićeva.

U Tužilaštvu BiH juče su rekli da ne mogu dati nikakav komentar u vezi sa ovim slučajem.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac saslušana je prošle sedmice u Tužilaštvu BiH u sklopu istrage o malverzacijama u Bobar banci. Injac je potvrdila “Glasu Srpske” da je saslušana u svojstvu svjedoka. Prema nezvaničnim informacijama, osim nje u Tužilaštvu BiH saslušavan je i donedavni likvidacioni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević.

Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra prošle godine prinudnu upravu u Bobar banku jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije. Agencija za bankarstvo RS podnijela je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini prijavu protiv osoba zaposlenih u Bobar banci, čiji identitet nije poznat, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. U prijavi je navedeno da je u trezoru banke otkriven manjak od 9,96 miliona KM.

Bobar banka imala je 250 miliona KM depozita, a od tog iznosa biće isplaćeni polozi do 50.000, koji su bili osigurani kod Agencije za osiguranje depozita BiH. Na osnovu toga predviđena je isplata 86 miliona KM, a počela je 19. januara. Preostali iznos biće isplaćivan iz likvidacione mase banke srazmjerno naplati potraživanja. Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović izjavio je nedavno da banka ima oko 450 prijavljenih povjerilaca koji potražuju 289 miliona KM, a da je priznato 229 miliona KM.


MMF

Šef misije MMF-a Ron van Roden rekao je da o Bobar banci nije bilo razgovora ni u BiH ni njihovom sjedištu u Vašingtonu.

- Situacija u Bobar banci nastala je zbog nekvalitetnih kredita i činjenice da nisu mogli naći investitora za dodatni kapital. Agencija za bankarstvo RS i Agencija za osiguranje depozita BiH reagovali su odlučno i brzo da se situacija riješi što prije. Reakcija vlasti RS u slučaju Bobar banke je nešto što bi trebalo služiti za primjer - rekao je Van Roden.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )