FOTO: null

Nemački političar Švarc-Šiling potvrdio da će BiH na status kandidata morati da čeka do 2020. godine: Za ulazak u Evropsku uniju potreban je mnogo energičniji pristup.

Evropsku euforiju u BiH zbog junskog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju sa EU, na šta se čekalo punih sedam godina, nemački političar i bivši visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling "ohladio" je samo jednom rečenicom - BiH neće dobiti status kandidata ni do 2020!

- Sve je blokirano. Ovim tempom, nažalost, sve može sačekati još jednu generaciju. Lično smatram da se dobijanje statusa kandidata može odužiti i do 2020. godine - upozorio je Šiling koji je ovih dana boravio u poseti BiH.

- BiH može ući u EU, ali za to će joj trebati puno energičniji pristup od dosadašnjeg. Domaći političari ne shvataju ozbiljnost situacije i to da se igraju sa sudbinama svojih naroda.

Ovim ocenama Šiling je, zapravo, samo potvrdio pesimistične procene da bi BiH do punopravnog članstva u Uniji mogla da čeka do 2025, pa čak i 2030!

Nakon što su domaći političari i parlamenti usvojili usaglašenu izjavu o sprovođenju reformi na putu ka EU, 1. juna ove godine, na snagu je stupio SSP, a iz Brisela su stigle ohrabrujuće poruke - otvoreno je novo poglavlje za BiH i perspektiva sticanja kandidatskog statusa, odnosno članstva u EU.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić tada je izjavio da su vrata EU za BiH potpuno otvorena.

- Ako budemo sprovodili reforme na način da se pokažemo kao kredibilni partneri Evropskoj komisiji i EU, mislim da bi krajem ove, ili početkom iduće godine, mogli podneti aplikaciju za članstvo u EU - euforično je izjavio Zvizdić.

Sada je potpuno jasno, ne samo zbog Šilingovih ocena, već i problema oko funkcionisanja vlasti na nivou BiH i FBiH, da od aplikacije u skorije vreme nema ništa.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže, za "Novosti", da vlasti na svim nivoima sada imaju jasne zadatke - sprovođenje Reformske agende EU.

- Od dinamike sprovođenja brojnih ekonomsko-socijalnih reformi koje EU traži u ovom dokumentu, zavisiće i dalji status zemlje na putu ka članstvu u Uniju - rekao je Prodanović.


NOVA ETAPA

Bez obzira na pesimistične procene evropskih političara u vezi sa statusom BiH, šef Odseka za evropske integracije Ministarstva spoljnih poslova BiH Osman Topčagić smatra da je samim stupanjem na snagu SSP počela nova etapa u odnosima EU i BiH.

- Uspostavlja se Veće za stabilizaciju i pridruživanje. Takođe, Evropski parlament će imenovati posebnu delegaciju za saradnju sa parlamentom BiH - kazao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )