FOTO: novosti.rs

Porodica Sijerić, Milena i Niko, iz Ljeljenče kod Bijeljine, umesto klasične proizvodnje žitarica ili duvana, od 2010. godine, na svom imanju na površini od šest hektara, proizvode bundevu, golicu, hokaido i muskatnu, i trenutno su najveći proizvođači bundeva u Republici Srpskoj i BiH.

Iz bundeve golice seme se vadi i suši, a od muskatne se proizvode zdravi sokovi, dok hokaido bundevu preporučuju kulinarima za pripremanje ukusne čorbe.

- VEĆ osam godina bavimo se proizvodnjom bundeva izasada postižemo odlične rezultate. Prvi put smo ove godine ostvarili i podsticaj Ministarstva poljoprivrede RS, a naš projekat je prepoznat i izabran između 27 projekata u BiH, od strane švedske razvojne agencije SIDA, kao inovativan u oblasti poljoprivrede - kaže Niko Sijerić, ističući da za narednu sezonu planira da angažuje više kooperanata za proizvodnju bundeve u Semberiji.

SIJERIĆI kažu da proizvodnja bundeve u ovim krajevima može predstavljati alternativnu poljoprivrednu kulturu, koja se podvodi pod zdravu hranu.

- Nabavili smo specijalnu mehanizaciju i opremu za proizvodnju i preradu bundeva. Ova biljka ne podnosi herbicide jer je veoma osetljiva, a to je siguran znak da je zdrava, bez hemije. Zemljište se đubri stajnjakom, i ako je kiselo, mora se izvršiti kalcifikacija - kaže Milena.

Ova vredna porodica, osim kvalitetnih, zdravih sokova od bundeve, proizvodi i hladno ceđeno ulje, koje ima lekovita svojstva i koristi se u lečenju prostate i mnogobrojnih kožnih oboljenja.

FESTIVAL

TOKOM jeseni Sijerići će organizovati festival bundeve, na kome će predstaviti brojna tradicionalna jela koja su u ovim krajevima odavno zaboravljena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )