FOTO: null

Genetski modifikovani /GMO/ usjevi soje prošle godine otkriveni su u Posavini, Semberiji, Gradišci i Srpcu, rečeno je Srni u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R

Rukovodilac kancelarije Danijel Egić rekao je da je prošle godine obavljena kontrola 272 uzorka soje od kojih su 123 bila GMO. 

"GMO usjevi soje u Republici Srpskoj bili su u Šamcu, Modriči, Pelagićevu, Donjem Žabaru, Gradišci, Srpcu i Bijeljini", rekao je on. 

Egić je napomenuo da je uzgoj GMO usjeva u BiH zakonom zabranjen i da su za fizička lica predviđene kazne od 5.000 do 10.000 KM, a za pravna lica od 50.000 do 200.000 KM uz uništavanje usjeva na štetu proizvođača. 

Prema njegovim riječima, resorno Ministarstvo podstiče uzgoj soje koja nije genetski modifikovana, a podsticaji su regulisani Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja. 

Egić je naveo da dodatni podsticaj proizvođači mogu ostvariti iz regionalnog programa "Dunav soja". 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )