FOTO: null

Srbija će morati prihvatiti nezavisnost Kosova, kako bi se pridružila Evropskoj uniji, rekao je u srijedu u Prištini njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Kosovo je proglasilo nezavisnost prije 10 godina, skoro deset godina nakon što je NATO bombardovao srbijanske snage kako bi zaustavio "ubijanje i protjerivanje Albanaca iz regije tokom rata protiv pobunjenika 1998-99".

"Ako Srbija želi napredovati prema Evropskoj uniji, izgradnja vladavine prava je glavni uslov, ali naravno isto tako prihvatanje nezavisnosti Kosova", rekao je Gabriel na konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem.

"To je glavni uslov na putu prema Europi".

Gabriel je rekao kako je istu poruku dao i srbijanskim zvaničnicima u Beogradu ranije u srijedu.

Srbija cilja pridružiti se EU-u do 2025., datum koji je postavio Bruxelles koji nastoji uključiti u sebe zapadnobalkanske zemlje.

Srbijanski se zvaničnici nadaju kako priznanje Kosova neće biti ključni uslov za članstvo u EU-u, a ministar obrane Aleksandar Vulin je rekao kako Beograd i Priština trebaju podijeliti Kosovo.

Gabriel je rekao kako će njegova zemlja pomoći da Kosovo priznaju pet zemalja članica EU-a koje to još nisu učinile, Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

"Dakako, omogućavanje članstva u Evropskoj uniji je konačni cilj. Jedan od uslova za to je da se uvjeri pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo da takvo priznanje ima smisla jer Kosovo više nikad neće biti dio Srbije".

"Članstvo u Evropskoj uniji je dobro za sve", rekao je on.

Kosovo priznaje 115 zemalja među kojima i 23 od 28 članica EU-a. Njegovo članstvo u UN-u blokiraju saveznici Srbije Rusija i Kina. Oko 120.000 Srba koji još uvijek žive na Kosovu i dalje smatraju Beograd za svoj glavni grad, a Beograd ih podupire finansijski.

Njemačka, jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom i Velikom Britanijom, i dalje je jedan od najvećih investitora na Kosovu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )