FOTO: null

Uvođenjem prinudne uprave, svi računi i depoziti fizičkih i pravnih lica u Bobar banci su od jutros blokirani. Niko više ne može da podigne svoju ušteđevinu ili depozit, izjavio je za poslovni portal CAPITAL.ba privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševalje

Ševaljević je jutros sa Interventnim timom došao u Bijeljinu i preuzeo kompletno upravljanje Bobar bankom, na osnovu odluke Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Bobar banka od jutros ne vrši nijedan bankarski posao. Vrata su zaključana i tako će ostati narednih dva-tri dana, nakon čega će nastaviti sa redovnim poslovanjem, ako se tako može nazvati stanje pod prinudnom upravom.

U svom prvom intervjuu, samo par časova nakon preuzimanja upravljanja Bobar banke, Ševeljević za portal CAPITAL kaže da od jutros više niko ne može podići depozite, ali podsjeća da su svi depoziti do 50.000 KM osigurani i biće isplaćeni, a više od toga će biti isplaćivani procentualno, koliko bude priliva sredstava.

 

CAPITAL: Gospodine Ševaljeviću, jutros ste postavljani za privremenog upravnika, da ste već ušli u Bobar banku?

ŠEVELJEVIĆ: Ja sam jutros, već u 8.00 časova sa Interventnim timom Agencije za bankarstvo ušao u Bobar banku. Prema zakonu, moram biti prisutan ovde, ali praktično sve dok Interventni tim ne završi svoj posao, ja ne preuzimam vođenje banke. Paralelno, dok oni rade svoj posao, ja ću se registrovati u sudu kao privremeni upravnik da bi mogao preuzeti sve kompentencije.

 

CAPITAL: Koja su vaša ovlaštenja kao privremenog upravnika i koji su sledeći potezi?

ŠEVALJEVIĆ: Prvi zadatak Interventnog tima je da izvrši kompetan popis imovine i stanja u banci. Kada to izvrše izvještaj će dostaviti meni, nakon čega ja sazivam akcionare banke, koji treba da odluče kako dalje postupati sa bankom. Zakonske mogućnosti su od traženje investitora, priključenja drugoj banci, sanacija ili likvidacija, ali o tome ne odlučuje privremeni upravnik već vlasnici, odnosno akcionari.

 

CAPITAL: Vi ste vodili brojne privredne stečajeve ali i stečaj „Ekvator banke“ Banjaluka. Koja je razlika u prinudnoj upravi i stečaju jednog preduzeća i banke?

ŠEVALJEVIĆ: Specifičnost je što je banka neuporedivo složeniji sistem, čije je poslovanje regulisano posebnim zakonskim propisima. Oni su pod ingerencijom Agencije za bankarstvo i drugih institucija, znači čitava jedna lepeza nadležnosti i obaveza koje privredni subjekti nemaju.

 

CAPITAL: Šta je sa depozitima fizičkih i pravnih lica u Bobar banci?

ŠEVALJEVIĆ: Svi koji imaju depozite do 50.000 KM mogu biti spokojni, jer će sigurno biti isplaćeni. Oni koji imaju depozite, odnosno štednju, veću od 50.000 KM biće isplaćivani u skladu sa prilivom sredstava, svi ravnopravno i procentualno kako ta sredstav budu pristizala. Ako bude dovoljno sredstava možda budu isplaćeni i odjednom, ali u ovom trenutku ne mogu reći kolika su njihova potraživanja, kakva je naplativosti i drugo.

 

CAPITAL: Da li ste vi blokirali banku da ne dođe do povlačenja depozita?

ŠEVALJEVIĆ: Naravno. Depoziti se od jutros ne mogu povlačiti, kako ne bi došlo do špekulativnih mjera i favorizovanja depozitara. Svi depozitari moraju biti u istom položaju, da ne bi neko koje bliži upravi bude namiren, a ostali ostanu oštećeni. Zakon je tu jasan. Depoziti preko 50.000 KM se mogu isplaćivati samo procentualno.

 

CAPITAL: Da li Bobar banka danas uopšte radi, da li obavlja bilo koji bankarski posao?

ŠEVALJEVIĆ: Sve funkcije banke su zaustavljane i tako će biti narednih par dana. Čim Inverventni tim završi svoj posao, banke će nastaviti da radi, ali i dalje neće biti moguće povlačiti depozite.

 

Izvorna vijest:

http://www.capital.ba/sevaljevic-blokirao-sve-depozite-u-bobar-banci/

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )