FOTO: null

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je Srni da će poljoprivrednici prošlu godinu pamtiti po nepovoljnim vremenskim prilikama i gubicima u proizvodnji.

Usorac je naglasio da je 2015. bila šesta nepovoljna godina u nizu za poljoprivrednu proizvodnju. 

"Imali smo u tom ciklusu četiri sušne i dvije plavne godine, a po ocjeni poljoprivrednika, visoka temperatura i suša prošle godine uzrokovale su štetu od 50 odsto proizvodnje. Posebno je loša situacija bila u Semberiji. Štete je bilo na svim usjevima, posebno kukuruzu", rekao je Usorac. 

Osim toga, kaže on, ni prošle godine nije riješeno pitanje "plavog dizela" i nastavljen je politički pritisak na BiH da se Hrvatskoj ostavi mogućnost tradicionalne trgovine. 

"To bi značilo bescarinski uvoz proizvoda iz EU, što bi pokopalo domaću proizvodnju i poljoprivredu. EU je ukinula subvencije na izvoz voća i povrća iz BiH, a mi imamo godišnji izvoz od 4,5 miliona maraka. Zašto onda BiH ne bi uradila isto i naplatila 200 miliona maraka carina. Ove godine moramo da prelomimo i da BiH bude država svojih, a ne građana EU", kaže Usorac. 

On ističe da je stanje u poljoprivredi teško i da se stalno smanjuje broj proizvođača. 

"U septembru 2014. imali smo 6.700 proizvođača mlijeka /u Republici Srpskoj/, a u septembru prošle godine 4.700 izgubili smo jednu trećinu. Ovim tempom za pet godina neće ni biti proizvođača mlijeka, a onda neće biti potrebe ni za proizvodnjom kukuruza i travno-djetelinskih smjesa", kaže Usorac. 

On je rekao da je i sve manje proizvođača mesa. 

Ukoliko ne bude riješen problem dugovanja podsticaja, Usorac smatra da prijeti opasnost da brojni proizvođači bankrotiraju i da bude dovedena u pitanje proljećna sjetva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )