FOTO: null

Možda sam mogao bar malo da dobijem da ne besne srpski neprijatelji i oni koju si antisrpski nastrojeni, rekao Vojislav Šešelj lider radikala, na koferenciji za novinare povodom današenjeg izricanja oslobađajuće presude u Haškom tribunalu.

- Malo pre su me moji saradnici obavestili o presudi. Posle tolikih procesa nevino optuženim Srbima, konačno su se pojavila dvojica časnih sudija Žan Klod Antoaneti i Mandiaje Niang, koji su pokazali da su čast, profesionalizam i obraz iznad političkog pritiska i sa pravnog aspekta doneli jedinu moguću presudu - rekao je Šešelj.

On je odgovarajući na pitanje novinara rekao da se ne oseća krivim.

Na početku konferencije upitao je novinare zašto su danas došli u ovolikom broju, aludirajući na to da li se desilo nešto važno, i u šali dodao da je trebalo i ulaznice da naplaćuju.

- Možda sam mogao bar malo da dobijem da ne besne srpski neprijatelji i oni koju si antisrpski nastrojeni - rekao Šešelj.

On je izrazio žaljenje što Milan Martić, Zdravko Tolimir i Radovan Karadžić nisu imali u sudskom veću čase sudije.

Prema njegovim rečima, njegov stav prema Haškom tribunalu, kao antisrpskom sudu, nije se ni za dlaku promenio.

- Kada sam krenuo u Hag znao sam da ću raskrinkati sva lažna svedočenja i falsifikovana dokumenta - rekao je Šešelj.


Ideja o "Velikoj Srbiji" je besmrtna

Na pitanje da li će sad ideja "Velike Srbije" umreti, s ozbiom na to da je sudskom postupku rekao da što bude veća kazna to će ideja biti jača, Šešelj je odgovorio da je to logično pitanje, ali da je ideja "Velike Srbije" snažna i bez njega.

- Svojim političkim angažovanjem delićem sam doprineo toj ideji, ali ona je besmrtna - rekao je Šešelj.

Možda na onih 12 tražim još dva miliona odštete

Gvoreći o zahtevu za odšetu, Šešelj je rekao da bi sada mogao da dopuni svoj zahtev za još dva miliona evra, na dodatnih 12 miliona evra, s obzirom na psihičku patnju koju je doživljavao za ovo vreme provedeno na slobodi do izricanja presude.

Upitan da li će tužiti Republiku Srbiju, on je rekao da to neće činiti.

Novac za SRS i kao donacija kulturnim ustanovama

Odgovorajući na pitanje novinara na šta će potrošiti novac od odštete ukoliko je dobije, Šešelj je rekoa da će najviše otići za SRS, ali i u dobrotvorne svrhe.


Daći pare i Dragici Nikolić

- Najviše bih voleo da doniram novac Srpskoj književnoj zadrugi, Matici srpskoj i voleo bih da finansiram štampanje celoukupne srpske književnosti do Vuka Karadžića - rekao je Šešelj i dodao da će deo novca dati i Dragici Nikolić.

- Znam da je čežnjivo gledala tašnu vojvotkinje od Kornvola i zato ću joj malo potpomoći Fondaciju - rekao je Šešelj.


Čekam poziv moje drage Kolindice

On je zamoljen da prokomentariše izjave iz regiona na oslobađajuću presudu, rekao da ga ne zanima šta misle u regionu.

- Ako reakcije iz Zagreba i Sarajeva budu bezobraznije nego što je to podnošljivo, moraće da se plaše moje reakcije. Prošli put kad su krenuli đonom protiv mene, 2014. godine, promenio sam im celu kadrovsku strukturu. Oterao sam Josipovića, pa Milanovića, a na vlast sam doveo moju dragu Klindicu. Sad čekam da me Kolindica pozove u zvaničnu posetu - rekao je Šešelj.


Očekujemo od 20 do 25 odsto

Upitan da li bi oslobađajuća presuda mogla da doprinese boljem izbornom rezultatu SRS, Šešelj je odgovorio da će videti, ali je ponovio očekivanje da na izborima osvoji između 20 i 25 odsto glasova.

- Ali najviše bismo voleli da dobijemo više od naprednjaka - rekao je Šešelj.


Pada optužnica i protiv troje radikala

Odgovarajući na pitanja novinara, on je dodao da njegovom oslobađajućom presudom pada u vodu optužnica protiv troje članova SRS, koji se terete za pritisak na svedoke.

- Ova presuda diskvalifikuje presude protiv njih i ne pada im na pamet da dobrovoljno odu u Hag, a mi ćemo ih braniti svim civilizovanim sredstvima - rekao je Šešelj.

Haški tribunal oslobodio je danas Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )