FOTO: Tanjug/AP/Ilustracija

BANJALUKA - Kada je riječ o vakcinama, RS će se u okviru evropske nabavke medicinskih sredstava i medicinske opreme priključiti nabavci vakcina. Prvi plan vakcinacije za COVID-19 za RS će biti gotov naredne sedmice, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

"Vakcine će biti obavezne za one građane za koje procijenimo da moraju primiti vakcinu. Zakon je tu vrlo jasan, oni koji uobičajeno imaju kontraindikaciju za ovakve vrste  vakcina neće biti u obavezi da je prime, ali ciljne grupe će definisati Institut za javno zdravstvo", pojasnio je Šeranić.

"Mi razgovaramo i sa Globalnom alijansom za vakcinaciju i imunitet 'Gabi' koji usko sarađuju sa SZO. Naravno, dosta je nejasnoća kada su u pitanju ove vakcine, ono što očekujemo je da se obznani da li će se primati u jednoj dozi ili u dvije, koju vrstu imuniteta će ostaviti i na koliki period, kada će biti potrebno raditi tu vrstu vakcinacije", kazao je Šeranić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )