FOTO: null

Mnogo prije nego što su horoskop i astrologija postali planetarno popularni, narod je imao vjerovanja i značenja vezana za svaki mjesec u godini. Određene osobine, vrline i mane pripisivane su osobama rođenim u određenom periodu. Neka od ovih vjerovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvana do današnjih dana.

Narod kaže: "Što avgust ne skuva, skuva septembar." Takođe, vjeruje se da su početak i kraj septembra isti, a u narodu je poznat i kao vinski mjesec.

Zato i ne čudi što se najveći ljubitelji "dobre kapljice" rađaju u septembru. Ove osobe vole kafanu, dobar provod i društvo. Mogu biti ljute naravi, ali uvek su pravdoljubivi. Tvrdoglavi su i ne odustaju lako od svojih planova. Riječ je o bistrim i talentovanim osobama, dobrim u poslu, pa kada one govore, svi ih slušaju.

Svaki posao biće im uspješan u septembru, ali je oktobar mjesec njihove najveće sreće. Treba da čuvaju leđa, jer im ona najviše obolijevaju, mada im je zdravlje generalno veoma dobro. Ako se budu čuvali, dočekaće duboku starost.

Istraživanje objavljeno u "National Bureau of Economic Research" otkrilo je da su djeca rođena u septembru često uspješna tokom školovanja. Veće su šanse da će imati više samopouzdanja, a manje da će završiti u zatvoru.

Sve je to zbog toga što škola počinje u septembru, a time su i djeca koja su rođena u septembru zapravo najstarija u razredu. U početnim godinama školovanja ta mala razlika u godinama može mnogo da doprinese razvoju i sazrijevanju. Često djeca rođena u septembru budu najbolji đaci u razredu i neka vrsta vođe. Samopouzdanje koje tada steknu, omogućiće im uspjeh i u kasnijem školovanju.

Suprotno od njih, djeca rođena u avgustu su najmlađa u razredu, time i kasnije sazrijevaju. Djeca rođena u septembru se najviše opredjeljuju za nastavak školovanja. Stopa kriminalaca među osobama rođenim u ovom mjesecu je vrlo mala kao rezultat njihovog sazrijevanja i odgovornosti.


Uspjeh u sportu
Školski uspjeh nije jedina prednost djece rođene u septembru. Istraživanje pokazuje da su djeca rođena u ovo doba često uspješnija i u sportskim aktivnostima.

"Djeca rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju te ranije postaju aktivna i uključuju se u sport", izjavio je dr Gavin Sanderkok sa Univerziteta Essex.

Neka istraživanja na ovu temu zaključuju kako su ova djeca više izložena vitaminu D dok su još u materici, što je jedan od mogućih faktora za sportski uspjeh.

Manje je vjerovatno da će imati bipolarni poremećaj

Prema istraživanju objavljenom 2012. u časopisu "PLOS One", djeca rođena u septembru rjeđe imaju bipolarni poremećaj u odrasloj dobi. Naučnici ne znaju tačan razlog zbog kojeg je to tako, pretpostavljaju da ulogu takođe ima prenatalna izloženost nešto većoj količini vitamina D.


Rođendanski mjesec
Septembar je mjesec s najviše rođene djece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama.

Nekoliko naučnika uporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su kako je septembar najpopularniji mjesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim praznicima. Smatraju kako je to vrijeme kad je najveća vjerovatnost da će žena začeti.

Prema mišljenju Mata Stilesa, koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014, najviše djece rađa se 9, 12. i 19. septembra.

Vjerovatno neće biti premaleni ni preveliki pri porođaju
Istraživanja su pokazala da bebe rođene u septembru nisu najveće pri porođaju, već one rođene ranije ljeti, a ne ubrajaju se ni u grupu najmanjih, kao zimska djeca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )