FOTO: srpskainfo.com

Više od stotinu semberskih poljoprivrednika, koji se ozbiljno bave poljoprivrednom proizvodnjom i budućnost porodice vezuju za ovaj sektor, zainteresovani su za bespovratan novac EU u iznosu od 3 miliona evra, ali mnogi su već u startu odustali od konkurisanja.

Iako su poljoprivredni proizvođači mogli do 27. marta da konkurišu za prvu komponentnu iz ovog projekta, namijenjenoj podršci primarne poljoprivredne proizvodnje, u početku su mnogi odustali, jer ne mogu da ispune potrebne uslove.

– Bespovratna sredstva EU, u iznosu 60 odsto ukupne investicije, značajna su pomoć poljoprivrednicima koji namjeravaju da šire kapacitete i unapređuju tehnologiju na imanju – kaže Đorđe Jevtić iz Amajlija.

Konkurisaće za pare, jer planira da izgradi novo tovilište.

– Imam oko 50 grla u tovu, a povećao bih na stotinu. Toliko zemlje obrađujem, pa mogu da proizvedem potrebnu hranu za stoku i tako zaokružim proizvodni ciklus – kaže Đorđe.

Bespovratna sredstva

Minimalna bespovratna sredstva koja daje EU po jednom projektu su 97.000 maraka, a maksimalna 195.000 maraka. Iako su uslovi povoljni, mnogi aplikanti će odustati, jer nemaju građevinske dozvole za objekte, što je jedan od uslova konkursa.

Jedan od najvećih semberskih farmera, Ljubiša Stevanović, zainteresovan je za ovaj novac. Tovi stotinu grla, ali namjerava da poveća stočni fond.

Ovaj novac mu je potreban da izgradi novi objekat za držanje stoke, kapaciteta 150 grla.

– Ljudi se plaše da ulože u potrebnu dokumentaciju, poput građevinske dozvole i druge, koja košta oko 10.000 KM i koja je preskupa, a onda postoji rizik da ne dobiju sredstva za koja apliciraju. Tako bi praktično bili samo na gubitku. U svakom slučaju, mogućnost da konkurišemo za ovaj novac je odlična, pogotovo imajući u vidu da  će se sredstva koja se ne iskoriste moći prebaciti u iduću godinu. Tako da oni koji zakasne sada, imaju dovoljno vremena da se pripreme za idući konkurs – ističe Stevanović.

Baza podataka

Relativno kratak rok konkursa ne ide na ruku poljoprivrednicima. Neki su i odlučili da prikupe ovu dokumentaciju, ali nemaju vremena. Srećom, ima i onih koji ispunjavaju uslove tendera, kažu u Agrarnom fondu Grada Bijeljina.

– Imamo kandidata iz oblasti svinjarstva, proizvodnje jabuka, mlijeka, žitarica i uljarica, čak je jedan zainteresovan za proširenje kapaciteta proizvodnje vina. Nadamo se da će u ovom krugu bar nekoliko naših poljoprivrednika dobiti ova sredstva. Najviše upita poljoprivrednika se odnosilo na izgradnju objekata za držanje stoke, hladnjača za voće i povrće, tako da će oni sačekati drugi poziv namijenjen prerađivačima – kaže Rozalija Galac.

Ona dodaje da je ovo prilika i da se napravi baza podataka u kojoj bi se jasno definisali planovi semberskih poljoprivrednika.

Drugi tender u okviru Eufor biznis projekta, biće objavljen polovinom godine za podršku zadrugama i prerađivačima prehrambenih proizvoda, dok je treći krajem godine namjenjen lokalnim zajednicama koje će imati mogućnost da dobiju bespovratna sredstva za unapređenje ruralnih područja.

Na raspolaganju 30 miliona evra

Poljoprivrednicima u BiH na raspolaganju će u ovoj godini biti 30 miliona evra iz predpristupnih fondova Evropske unije. Korištenja ovih sredstava omogućena su usvajanjem Strategije ruralnog razvoja  BiH.

Grad Bijeljina je među prvim lokalnim zajednicama u RS,  prepoznao važnost pripreme sistema za povlačenje novca iz fondova EU, te početkom februara organizavao sastanak poljoprivrednih proizvođača i nadležnih ministarstava poljoprivrede sa BiH i RS nivoa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )