FOTO: InfoBijeljina.com

Od planiranih 32.500 hektara oranice, zasijano je oko 90%, a najviše kukuruzom, oko 26.400 hektara.

Uslovi su bili povoljni i poljoprivrednici su krenuli u sjetvu početkom aprila.

Regresirano gorivo, za 60 pfeniga jeftinije od maloprodajne cijene, stiglo je na vrijeme kao i podsticaji resornog ministarstva po različitim osnovama, što je pomoglo ratarima da kvalitetno obave sjetvu koja je za 4.500 ha veća od prošlogodišnje.

Semberski ratari krenuli su u sjetvu kukuruza desetak dana ranije nego prethodne godine, kako bi se usjev razvio prije sušnog perioda.

Malo je nezasijanih površina na seoskim imanjima.

Treba još na 4.000 ha zasaditi duvan i povrće osjetljivo na niže temperature.

- Ove godine smo zasijali oko 40 ha kukuruzom. Dobri su uslovi bili, izmrzlo je zemljište dobro i dobro se spremilo, bilo je i kiše malo - priča Vaso Dikić iz Amajlija.

- Ima vlage za nicanje, a i temperatura je tu, dnevne su 20 stepeni što je sasvim dovoljno - dodaje Pantelija Јovanović iz Međaša.

Cijene repromaterijala nisu značajno mijenjane u odnosu na prošlu godinu.

Samo je mineralno đubrivo skuplje za desetak maraka.

Isplata podsticaja omogućila je Milisavu Maletiću da izmiri dugove za repromaterijal, a regresirano gorivo ublažiće troškove sjetve.

- Imam 550 litara regresiranog goriva, znači umanjeno 60 i još deset na karticu što ide, znači imam 70 pfeniga popust na gorivo i zadovoljan sam - zaključuje Milisav.

Na parcelama zasijanim kukuruzom početkom mjeseca usjev je nikao, ali je zbog klimatskih uslova u lošoj kondiciji.

Radmila Nešković uz Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, RЈ Bijeljina, ističe da je to upravo zato što smo imali pad temperature i da usjev tako reaguje na niže temperature. Dodaje da to za sada nije nikakav problem.

Na PD Semberija zasijali su soju na 250 ha, a sjetvu kukuruza na 900 ha privode kraju.

- Vlage ima, dobar je vodni režim, sjetvopriprema dobra, sjeme se dobro ulaže, sjetva ide na dubinu 5-7 centimetara, na 20 centimetara razmak - pojašnjava Nikola Krstović, tehnolog u PD Semberija.

Ove godine sjetva se obavlja u povoljnim klimatskim uslovima, kažu u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Na semberskim poljima zasijali su ogledno polje soje i kukuruza na tri hektara.

U ogledu je 16 sorti soje i 65 hibrida kukuruza iz 13 sjemenskih kuća.

Rezultati ogleda biće polazne smjernice pri izboru hibrida kukuruza za sjetvu naredne godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )