FOTO: srpskainfo.com

Na sembersko – majevičkoj regiji zasađeno je više od milion sadnica voća, ali savremeni zasadi se ne mogu zamisliti bez protivgradnih mreža.

Budući da su protivgradne mreže skupa investicija, još uvijek je mali broj voćara na ovom području zaštitio svoje zasade protivgradnim mrežama. Međutim, većina je onih koji žive od voćarstva i planiraju ovu vrstu zaštite, bez obzira na velike cijene. U tome imaju i značajnu podršku Ministarstva poljoprivrede RS.

Na imanju porodice Darka Milošević u ugljevičkom selu Tutnjevac protivgradna mreža postavljena je prošle godine u voćnjaku površine 14 dunuma. Investirali su 27.000 KM ali dobri i sigurni prinosi jabuka pomoći će da se uloženi novac vrati. Podršku u iznosu od 20 odsto uloženog novca dobili su od resornog ministarstva.

– U svom voćnjaku radili smo u dvije faze, prošle godine smo podigli zasad, a ove postavili protivgradnu zaštitu. Sa ovom mrežom osiguravamo da neće imati druge klase voća i da štetu nećemo trpiti od sugradice i leda. Košta, ali se dugoročno isplati. Iako je ovo mlad voćnjak, prinos je iznad očekivanog, a kvalitet voća izvrstan – kaže Milošević. On dodaje da je četvrta generacija voćara u njegovoj porodici.

– Imamo voćnjake na 7,5 hektara, a zastupljene su šljiva, kruška, jabuka, trešnja. Imamo skladišne kapacitete i hladnjače, pa možemo da kalkulišemo sa cijenom. Ulaganja su velika jer je voćarstvo nauka, a ne hobi. Kad se posveti tome, dobri rezultati ne mogu izostati – kaže ovaj ugljevički voćar.

I u nekim semberskim voćnjacima počela je priprema za postavljanje protivgradne mreže. Rado Njegić iz Dvorova zaštitiće prvo mladi voćnjak površine dva i po hektara, do koga je ranije doveo i vodu i struju, ali zna da će se sve investicije isplatiti, jer su i prinosi dobri. Njegić ima voćnjak od osam  hektara jabuke.

– Imaćemo oko 50 tona po hektaru, a cilj nam je 100 tona. Prodajemo jabuku za Rusiju i na domaćem tržištu, a kakva će cijena biti još ćemo da vidimo – kaže Rado.

Poljoprivrednici i ove godine mogu računati na podršku Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske kada planiraju investicije u zaštiti od grada.

Sanja Ninković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi podsjeća da se prema Pravilniku o  uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu nabavka protivgradnih mreža subvecioniše sa 15 odsto za nekomercijalna i 30 posto za komercijalna gazdinstva.

– To uključuje nabavku protivgradnih mreža, stubova i sajli za protivgradne mreže za jabučaste, jagodaste i koštičave voćne vrste. Sa 40 odsto sredstava Ministarstvo subvencioniše i nabavku sistema za navodnjavanje, a do 50 odsto premiju osiguranja primarne poljoprivredne proizvodnje i podizanje voćnih zasada – rekla je Ninkovićva.

Značaj mreža

Značaj protivgradnih mreža je veoma veliki, jer one pored zaštite od leda štite voćnjake i od prejakog sunčevoog zračenja, visokih temperatura, napada insekata i pojačavaju iskoristivost pesticida. Veoma nestabilno vrijeme sa pljuskovima i gradom, ovoga ljeta zadalo je dosta posla i strijelcima protivgradne zaštite. Od 55 dana u ovoj sezoni Protivgradna preventiva RS djelovala je 34 dana, a ispaljeno je 1.356 protivgradnih raketa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )