FOTO: null

Novo Selo, nekadašnji Franz Josefsfeld, odnedavno je treći nacionalni spomenik BiH na području Bijeljine. Na osnovu prijedloga Medžlisa Islamske zajednice Bijeljine i dokumentacije Muzeja Semberije, a nakon uvida na terenu, tako je odlučila Komisija za oč

Ovo selo njemačkih kolonista iz doba austrougarske vlasti u našoj nastaje 1885. godine, kada su se iz susjedne Vojvodine počeli doseljavati prvi njegovi stanovnici, prije svih porodica Meng. Selo je napredovalo do te mjere da je u ovom dijelu BiH postalo uzor u poljoprivrednoj proizvodnji, zanatstvu, industriji, ali i u izgradnji infrastrukture

Nakon Prvog svjetskog rata Franz Josefsfeld mijenja ime u Petrovo Polje, po kralju Petru Karađorđeviću, a 1941. dobiva naziv Šenborn, po prvom njemačkom padobrancu koji se spustio u Semberiju. Hitlerovska vlast 1942. godine preseljava 400 porodica iz Šenborna u poljski grad Lođ, ali potomci tih porodica žive rasuti širom svijeta. Tek poneki od njih, iz porodica Devald, Vazmer, Šumaher, igrom sudbine ostali su u Bijeljini.

Danas u selu živi svega desetak, uglavnom socijalno ugroženih, porodica koje su tu našle utočište jer nisu imale gdje. Selom i danas dominira Evangelistička crkva sagrađena 1913. godine u gotičkom stilu. Zvonik je oštećen u Drugom svjetskom ratu i otad se crkva koristila kao magacin. 

Mila Stanojević, kustos Muzeja Semberije, dala je veliki doprinos izučavanju i dokumentiranju historije ovog nacionalnog spomenika.

- Novo Selo zaslužuje pažnju jer su njegovi nekadašnji stanovnici svojevremeno dali veliki doprinos Semberiji i Bijeljini. Kao i ostali ovdašnji narodi, žrtve su globalnih evropskih i svjetskih pokreta, a sjećanje na ove ljude sada će se moći sačuvati ako bude dovoljno dobre volje ključnih ustanova i institucija - kaže Stanojević.

 

Autor: E. MUSLI  - Izvorna vijest:

http://www.avaz.ba/clanak/147939/nacionalni-spomenik-selo-nekadasnjih-kolonista-sad-je-pod-zastitom-drzave-bih

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )