FOTO: nationalgeographic.rs

Huaksi je nekada bilo siromašno selo. Sada je najbogatije selo koje polaže veto na bogatstvo svog stanovništva.

Smješteno u pokrajini Jiangsu, selo Huaksi sadrži neboder na 72 sprata, tematski park, obilje luksuznih vila i nebo kojim kruže helikopteri. Selo broji oko 2000 stanovnika, a među njima nema siromaha. Na bankovnim računima mještani nemaju ispod 143 hiljade dolara i svi žive u vilama. S toga, selo opravdano nosi naziv „Selo bogataša”.

Za život u izobilju ipak postoji pravilo: Ukoliko napustite selo, gubite sve što imate.

S obzirom na to da većina stanovnika radi 7 dana u nedjelji, jedino gde mogu da potroše novac je njihovo selo, u kom ne postoje ni kafići ni klubovi.

Javni saobraćaj odvija se vazdušnim putem - helikopterima, tako da su stanovnici sela Huaksi za svega nekoliko minuta u okolnim gradovima. 

Nakon što je selo zaintrigiralo medije, zbog godišnjih prihoda stanovništva, lokalne vlasti su izgradile fascinantnu stambenu građevinu, na 72 sprata, visoku 328 metara (viša od Ajfelovog tornja). Njena izgradnja koštala je oko 430 miliona dolara.

Poreklo bogatsva je nepoznato, a mediji u selo mogu da uđu jedino ako dobiju dozvolu.
Zanimljivo je da je selo pre 30-ak godina bilo poput prosječnih kineskih sela, siromašno, sa svega 600 stanovnika. Poznato je da je u tom trenutku partijski zvaničnik Vu Renbao objavio plan koji će doneti prosperitet selu. Ubrzo je osnovano nekoliko firmi koje su zaposlile stanovnike i od njih stvorile bogataše.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )