FOTO: null

Privremeni stečajni upravnik bijeljinske ,,Šećerane,, Lazo Đurđević predložiće na ročištu 10. decembra da ova fabrika ide u stečaj.

Đurđević je juče rekao "Glasu Srpske" da je završio izvještaj o stanju u "Šećerani" u kojem je naveo da su uslovi za stečaj ispunjeni i da će sudu predložiti otvaranje stečaja.

Prijedlog za otvaranje stečaja u "Šećerani" Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela je Poreska uprava RS 31. jula ove godine. "Šećerana" je Poreskoj upravi na kraju oktobra dugovala 2,82 miliona maraka.

Dosadašnji vršilac dužnosti direktora "Šećerane" Meho Fafulić kaže da ovakav prijedlog stečajnog upravnika nije nikakvo iznenađenje jer je fabrika odavno ispunila uslove za stečaj. Račun fabrike blokiran je prije pet godina, odnosno nakon što je 2011. godine uhapšen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić.

- Mi smo u blokadi pet godina, tako da je sasvim jasno da uslovi za stečaj postoje. Ukupne obaveze "Šećerane" su oko 23 miliona KM, dok je ukupna imovina prema knjigovodstvenoj vrijednosti oko 28 miliona KM - kazao je Fafulić.

"Šećerana" je prošle godine prešla u vlasništvo RS nakon što je Vrhovni sud RS osudio dotadašnjeg većinskog vlasnika Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke.

Fabrika šećera je prestala sa radom 1993, a u stečaj je otišla 2007. godine. "Agrokop" je preuzeo većinski paket akcija 2010. godine, ali je proizvodnja ponovo zaustavljena nakon Ćopićevog hapšenja.


Jankovci

Meho Fafulić je istakao da je predstavnik poljoprivredne zadruge "Jankovci", koja je ranije uputila ponudu za preuzimanje "Šećerane", ali ona za Vladu RS nije bila prihvatljiva, prije nekoliko dana dolazio u fabriku i raspitivao se o mogućnosti preuzimanja. Poljoprivrednu zadrugu "Jankovci" prije nekoliko dana preuzeo je srpski biznismen i vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević.


Obaveze "Šećerane"

- 2,82 miliona KM dug prema Poreskoj upravi

- 6 miliona KM dug prema radnicima

- 6 miliona KM potražuje "Agrokop" putem suda

- ostali potražioci

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )