FOTO: null

Bivši poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Tomica Stojanović zasmetao je vrhu stranke jer je podržao Miću Mićića u predsjedničkoj trci protiv Mladena Bosića poslije čega mu je ekspresno oduzet poslanički mandat na osnovu nespojivosti funkcija.

Stojanovića je na mjestu poslanika SDS-a zamijenio Želimir Nešković iz Lopara.

Proces protiv Stojanovića sproveden je na osnovu anonimne prijave. Odluku o nespojivosti funkcija donijela je Centralna izborna komisija (CIK) BiH nakon čega se Stojanović žalio Apelacionom odjeljenju Suda BiH, ali je žalba ekspresno odbačena. Stojanović je zaposlen kao načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Bijeljina. Iako je na toj funkciji bio još od decembra 2012. godine nespojivost tog posla sa poslaničkim utvrđena je tek kada se zamjerio vrhu stranke.

- Čudno je da se baš sada pojavila anonimna prijava i da je Stojanoviću tek sada oduzet mandat. On je v.d. načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi bio i u prošlom mandatu Narodne skupštine i tražio mišljenje CIK-a o tome da li je u sukobu interesa ili nespojivosti funkcija. U CIK-u su mu odgovorili da nisu nadležni da o tome odlučuju.  U prijavi za izbore on je precizno naveo da je na načelničkoj poziciji u Gradskoj upravi i prošao provjere, a sada je slučaj protiv njega otvoren na osnovu anonimne prijave i oduzet mandat. Sud BiH je u istom danu odbacio njegovu žalbu. To je klasična namještaljka, a razlog za to je što je Stojanović otvoreno podržao Mićića prilikom kandidature za lidera stranke - rekao je izvor iz SDS-a.

U SDS-u su se, dodao je isti izvor, plašili da bi Stojanović mogao napustiti njihov klub kao što su učinili Slavko Dunjić, Nenad Stevandić i Darko Banjac.

- On će se vjerovatno žaliti Ustavnom sudu BiH, jer ima argumente i nije krio da obavlja drugu funkciju. Uz sve što je indikativno sumnjiva je i činjenica da mu nije dat rok da se opredijeli koju od dvije funkcije će zadržati - rekao je izvor iz SDS-a.

Stojanović, koji je na izborima u oktobru prošle godine osvojio 6.847 glasova birača i direktni poslanički mandat, nije se u petak javljao na telefon. U Narodnoj skupštini RS su rekli da su obaviješteni da je CIK utvrdila nespojivost funkcija i oduzela mu poslanički mandat i dodijelila ga idućem kandidatu sa izborne liste. U CIK-u su kazali da će na pitanja u vezi sa Stojanovićem odgovoriti iduće sedmice.


Igor Ostojić

Za poslanika SDS-a Igora Ostojića takođe postoji osnov za utvrđivanje nespojivosti funkcija. On pored poslaničke obavlja i funkciju načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Bijeljina, ali njemu poslanički mandat nije oduzet.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )