FOTO: Srpska Info

U toku pripreme za izbornu skupštinu najjače opozicione stranke u Republici Srpskoj. Glamočak: Unutarstranački izbori trebalo bi da budu završeni do kraja juna

I dok se polako slažu imena kandidata za predsednika SDS, a koji će biti izabran krajem mjeseca na Izbornoj skupštini, u ovoj stranci preovladava mišljenje da je jedino rješenje za SDS da za mjesto predsednika bude samo jedan kandidat i da se o njemu izjašnjavaju delegati, saznaju "Novosti" iz više izvora iz SDS.

- Ukoliko na skupštinu izađemo sa više kandidata za predsednika, to u startu znači da će biti poraženih i nezadovoljnih. Jedino rješenje je jedan kandidat i da se oko njega okupi cijela stranka - ističu izvori iz SDS.

Oni kažu da će kandidature Miće Mićića, Miladina Miličevića, Mirka Šarovića, pa i Vukote Govedarice za mjesto predsednika, biti osnova na kojoj će biti izabran jedan kandidat.

- Nije loše da ima više kandidata nekoliko sedmica pred skupštinu, i da oni sjednu zajedno sa još nekoliko ljudi iz vrha stranke i da se postigne dogovor, ko će od njih biti kandidat za predsednika stranke - ističu izvori.

Inače, već mjesecima na terenu u SDS traje lobiranje za predsednika stranke. Nekoliko struja vuče svako na svoju stranu, a zasad najviše gubi SDS.

- Jedan od kamena spoticanja u dogovoru oko zajedničkog kandidata svih struja u SDS je i ko će kotrolisati kadrovsku politiku. Zasad mnogi pucaju na to mjesto i žele da kontrolišu kadrovsku politiku i nema približavanja dogovora - ističu izvori iz SDS.

Potpredsednik SDS Nedeljko Glamočak izjavio je u srijedu da bi unutarstranački izbori trebalo da budu završeni do kraja juna i da očekuje dogovor predloženih kandidata za predsednika stranke, kako bi na Izbornoj skupštini SDS bio predložen samo jedan.

Komentarišući navode da je sednica skupštine SDS, na kojoj će biti biran predsednik stranke, prolongirana sa polovine ovog mjeseca za 30. jun, Glamočak je rekao da nikada nisu ni utvrđeni precizni datumi.

- Datum skupštine nije još ni utvrđen, pa samim tim ni pomjeren. Rok nije ni bio definisan, već je samo planirano da u junu bude održana skupština SDS. Ona bi trebalo da bude održana u toku ovog mjeseca - rekao je Glamočak.

On je istakao da će sve kandidature za predsednika SDS pristigle iz gradskih i opštinskih odbora biti razmotrene.

- Kandidati međusobno komuniciraju. Očekujem i priželjkujem da će na kraju, u organima stranke i među kandidatima doći do dogovora, i da će biti jedan kandidat za predsednika - naglasio je Glamočak.

Za predsednika SDS iz baze su zasad predloženi aktuelni lider Vukota Govedarica, predsednik GO Milan Miličević, potpredsednik stranke Mićo Mićić i visoki stranački funkcioner Mirko Šarović.

NA SKUPŠTINI 400 DELEGATA

Skupština SDS brojaće oko 400 delegata iz cijele Srpske. Zasad je enigma Doboj, koji bi trebalo da ima 37 delegata, ali u SDS smatraju, da pošto stranka u Doboju nakon raspada i odlaska Obrena Petrovića u SNSD, skoro pa i da ne postoji, broj od 37 delegata nije realan!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )