FOTO: null

Predsjedništvo SDS-a apsolutno podržava Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o Danu Republike i za ovu stranku ovaj praznik će se obilježavati kao i do sada.

Predsjednik ove stranke Mladen Bosić rekao je da je SDS spreman da, u saradnji sa ostalim strankama iz Republike Srpske, dogovori zajednički odgovor na situaciju nakon odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar kao Dan Repubike proglasi neustavnim, ocijenivši ovakvo postupanje ove institucije neodrživim.

"Vjerujem da možemo doći do zajedničkog odgovora i pronaći način kako da u Ustavnom sudu više ne odlučuju strane i bošnjačke sudije u odnosu na srpske i hrvatske. Što se nas tiče, Dan Republike ostaje kada je i bio i vjerujem da će biti još jače proslavljan", rekao je Bosić nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Prema njegovom mišljenju, Ustavni sud BiH je ovakvim zloupotrebama urušio svoj legitimitet, zbog čega će se na kraju pokazati da je ovakvim djelovanje najviše štete imala sama BiH.

Govoreći o eventualnom istupanju predstavnika Republike Srpske iz institucija BiH, Bosić je rekao da od predsjednika Republike Srpske danas očekuje da čuje prijedloge i argumente za buduće ponašanje, ali da svoje prijedloge ima i SDS.

On je naveo da su sve opcije u igri, ali da je za SDS prihvatljivo jedino ono što je u interesu Republike Srpske.

"Na koji način bi bilo u interesu Republike Srpske da Savjet ministara BiH funkcioniše bez njenih predstavnika, jer je sada moguće u ovoj instituciji donositi sve odluke bez pripadnika jednog od tri konstitutivna naroda? Ne vidim da je interes Republike Srpske da se upravljanje institucijama BiH u potpunosti prepusti Federaciji BiH, očekujem da oni koji to predlažu za to imaju argumente", rekao je Bosić.

Predsjedništvo SDS-a odlučilo je da kao kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz redova najveće opozicione stranke predloži Sonju Karadžić Јovičević.

Bosić je očekuje da će Јovičevićeva na prvoj narednoj redovnoj sjednici Skupštine stupiti na tu funkciju, dodavši da je Nenad Stevandić, nakon napuštanja SDS-a, na toj poziciji nelegalno.

On je rekao da je Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske, na kojem nije učestvovala opozicija, pod rukovodstvom Stevandića, poslao 23. novembra Klubu poslanika SDS-a zaključak da predloži kandidata za ovu funkciju, nakon čega je došao još jedan zaključak Kolegijuma kojim se traži da SDS predloži kandidata za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda.

"Evidentno je da Stevandić na sve načine pokušava da ostane u fotelji koja mu ne pripada. Nemamo ništa protiv da ga skupštinska većina izabere na mjesto potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda, jer je već pokazao da može da konvertuje svoje političke stavove i pripadnost", rekao je Bosić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )