FOTO: null

Nova federalna koalicija mogla bi da uspije u namjeri rekonstrukcije Vijeća ministara BiH činom ubacivanja SBB-a, a izbacivanja DF-a, čak i ukoliko političke partije iz RS ostanu neutralne.

Ovo je za "Nezavisne" izjavio Lazar Prodanović, jedan od sedmorice poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu (PD) parlamenta BiH, partije koja bi se ubrzo mogla naći u jako interesantnoj poziciji.

Naime, već smo najavili mogućnost i paradoksalne situacije da za ulazak SBB-a u većinu u kojoj je Savez za promjene glasa SNSD, ali ne i sam SzP, koji smatra da DF radi dobro svoj posao i da nema potrebe za rekonstrukciju.

Prodanović, ipak, naglašava kako bi bilo nelogično da SNSD podrži SDA i HDZ da uvedu zajedničkog partnera u državu vlast.

"Mi, istina, nemamo nikakvog razloga da čuvamo ovu vlast, ali još manje imamo razlog da glasamo za. Međutim, moguće je da dođe do rekonstrukcije i da DF bude izbačen u situaciji kada 10 glasova iz RS nije protiv, već uzdržano", ističe on.

Pojašnjava kako je potrebna tek prosta većina, s tim što se uzdržani glasovi ne broje, dok je u Domu naroda važno da protiv ne bude pet delegata iz RS.

Drugim riječima, ukoliko bi Dragan Čović i Fahrudin Radončić, lideri HDZ-a i SBB-a, koji su u dobrim odnosima s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom uspjeli, ako ništa, onda barem osigurati neutralnost ove partije u oba doma, čin rekonstrucije Vijeća ministara bio bi praktično gotova stvar.

Tim prije jer se u Savezu za promjene, u kojem se i dalje protive rekonstrukciji, izvjesno neće usuditi glasati protiv rekonstrukcije, već u najgorem slučaju će biti uzdržani.

To bi onda uvelo potpuno novu političku dimenziju u cijeli proces i otvorilo mogućnost samom SNSD-u da uđe u Vijeće ministara, što indirektno zaključuje i sam Prodanović. On naglašava da, ukoliko bi SNSD podržao smjenu DF-a, to bi značilo "novi pristup ovom problemu".

"To bi bilo definisanje onoga da je nelogično da izvršna vlast nije kompatibilna na svim nivoima. Na kraju, zašto bi u tom slučaju SDA, HDZ i SBB bili ti koji čuvaju SzP, ako oni koče ovaj proces", zaključuje Prodanović.

Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a i predsjedavajuća Kluba ove stranke u PD, kaže da se njihov stav nije promijenio.

"SzP misli da ovaj Savjet ministara dobro funkcioniše i da nema potreba za bilo kakvim rekonstrukcijama. Za nas je na snazi platforma koju smo potpisali sa SDA i DF-om i niko nas još nije informisao da ta platforma više na važi", poručila je Pandurevićeva.

Mladen Ivanić, lider PDP-a i član Predsjedništva BiH, izjavio je da se predstojeća rekonstrukcija Vijeća ministara može odnositi "samo na preraspodjelu unutar kvote koja pripada Federaciji BiH".

Ko će biti novi ministri

Mnogo je spekulacija o tome ko će biti novi državni ministri iz SBB-a. "Nezavisne" su objavile saznanja da je Damir Arnaut, pravni ekspert i nekadašnji ambasador u Australiji, jedan od kandidata za novog ministra pravde, s obzirom na informacije o tome da su SBB i HDZ dogovorili razmjenu ministarstava (pravda za promet i komunikacije). No, posljednje informacije govore da je "zbog kapacitiranosti VM Čović uvjerio Radončića da se, ipak, on kao lider lati ministarske fotelje", tako da je ova mogućnost i dalje otvorena. Istvoremeno, za zamjenika ministra odbrane vjerovatno će biti predložen neko iz "vojnih struktura" SBB-a, a govori se da bi to mogao da bude Dževad Rađo, jedan od komandanata odbrane ratnog Sarajeva i aktuelni poslanik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ključ osigurati barem neutralnost partija iz RS

Po optimalnoj varijanti, SDA, HDZ i SBB bez ruku iz RS u PD mogu obezbijediti od 19 do 21 glas za, 18 njihovih, jedan A-SDA te moguće i po jedan BPS-a i HDZ 1990. Uz neutralnih 13 iz RS, osam glasova protiv DF-a i SDP-a u tom slučaju ne bi ništa značilo. Dakle, ključ procesa rekonstrukcije VM jeste da federalna koalicija osigura barem neutralnost partija iz RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )